Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart för CL – då kan Örebro tappa stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en säkrad Champions League-plats för Kif Örebro som knep andraplatsen i damallsvenskan. Men än är det osäkert om de kanadensiska stjärnorna finns med i truppen 2015.

Endast fyra spelare är klara för nästa säsong.

Fyra spelare är klara för nästa säsong och med ett stundande VM är det osäkert hur truppen kommer se ut framöver. Något som är säkert är att laget skulle påverkas negativt om målvakten Stephanie Labbé och ytterbacken Marie Evé Nault från Kanada tackar nej.

– Det är ju inte bra. Vi får se hur Kanada lägger upp sitt landslag inför VM och så får vi avvakta lite. Det är ju inte optimalt men det hör ju till vår verklighet och vi önskar och hoppas att vi kommer kunna få fler och fler spelare på längre avtal, säger Rickard Nilsson, tränare Kif Örebro, till SVT Sport

Damallsvenskan 2014

”Sånt får man räkna med”

 – Men sånt får man ju räkna med i fotbollen, att det kan vara bra spelare som försvinner. Men då får man ersätta de spelarna, antingen internt eller externt, det är vi vana vid. Det är ju ett problem men det är inga olösliga problem, fortsätter Rickard Nilsson.

De spelare som är klara till 2015 är Maria Synnerdahl, Mimmi Paulsson-Febo, Michelle de Jongh och Ogonna Chukwudi. Det är alltså bara fyra spelare som finns med i truppen inför kommande säsong men Rickard hänger inte med huvudet för det.

– Ja, det är ju lite tunt just nu. Men jag vet att om vi jobbar hårt så kommer det att lösa sig.

Den senaste tiden har det varit många diskussioner i media angående extra bidrag för Champions League-fotboll på damsidan. Detta efter att det blev klart att FC Rosengård fick ett bidrag från Malmö stad på 950 000 kronor. SVT Sport tog kontakt med Örebros kommun och kommunstyrelsens ordförande Lena Båstad för att ställa frågan om samma förmån skulle vara aktuell för Kif Örebro inför sin Champions League-säsong.

”Budgetönskan”

– Vi har inte påbörjat de diskussionerna ännu och det är inga krav som nått oss som kommunledning än heller. Jag utgår från att vi säkert kommer få föra de diskussionerna nu men det är ingenting vi har påbörjat än. I dagsläget har jag inte fått några budgetönskaden som har nått mig.

Klubbens ordförande Charlotta Nordenberg menar att det redan börjat titta på hur det ska öka omsättningen.

– Vi har redan påbörjat och skrivit samarbetsavtal med nya sponsorer och vi kommer också ha ett antal möten där vi kommer erbjuda möjligheten till europeisk internationell synlighet det vill säga. Det krävs ju satsningar från näringslivet och även andra medel för att stärka upp så vi hoppas att näringslivet i Örebro, men även utanför, vill var med på vår framgångsresa och vara med oss nästa år när vi spelar i allsvenskan och börjar spelet Champions League, säger hon till SVT Sport.

”Winwin”

Trots att kommunen än inte kan ge några svar angående extra bidrag är både Charlotta Nordenberg och Rickard Nilsson positiva till att de kommer få ett ökat stöd från kommunen.

 – Jag känner mig väldigt positiv. Det här betyder ju mycket för Örebro och jag känner mig väldigt positiv att vi kommer få ett bra stöd både från kommun och näringsliv här i Örebro län, säger Rickard Nilsson till SVT Sport.

 – Vi har ju ett samarbetsavtal med vår kommun som elitklubb så vi kommer ju säkert tillsammans se på vilka möjligheter det finns. Vi kommer nog hitta ett spännande samarbete framöver där det finns en ”winwin” för båda parter, säger Charlotta Nordenberg till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet