Foto: TT

Klart: Uefa bildar landslagsliga

Uppdaterad
Publicerad

Nu bildas Uefa Nations League, en serie för landslagen som lanseras 2018 och som kan ge platser till EM. – Det här är ett stort steg för de europeiska landslagen, säger landslagskommitténs ordförande Wolfgang Niersbach till uefa.org.     

Tanken är att ligan ska göra landskamper hetare. I stället för bara träningsmatcher mellan kvalen och huvudturneringarna ska lagen nu spela matcher som gäller något. Uefa tror att det kommer bli mer lönsamt för länderna och öka intresset för fotbollen. De flesta träningsmatcherna kommer att försvinna.

–Vi hoppas att fansen kommer att gillar det nya formatet, säger Niersbach.

Fotbollslandslaget herrar

Fyra platser

54 länder delas in i fyra divisioner, baserat på Uefa-rankingen, och spelar 4-6 matcher mellan september-november. Fyra lag har sen chansen att kvala in till EM via turneringen. Vanliga EM kvalet försvinner inte, men börjar i mars istället för september.

– Tjugo nationer får platser i EM-slutspelet 2020 genom det ordinarie EM-kvalet. Fyra platser besätts genom ett playoffspel i Nations League, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino till Reuters.

”Får se om VM”

Playoff-spelet för EM-platserna ska spelas i mars 2020. Uefa Nations League ska spelas varannat år. I framtiden kan en framskjuten placering i turneringen ge en plats till VM i Qatar 2022.

– Vi får se när VM kommer äga rum och då kan vi diskutera det här mer, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollslandslaget herrar

Mer i ämnet