Foto: TT

Kris i Norge efter förlust mot 133-rankade Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Förre Djurgårdstränaren Per-Mathias Högmo har det riktigt tufft i Norge. Grannarna i väst ser redan ut att gå mot ett missat VM i fotboll efter förlust med 0–1 i måstematchen borta mot Azerbajdzjan.

På förhand talades det om den lösa gräsmattan, men den påverkade båda lagen lika och kan knappast vara en ursäkt för Norge efter ännu en förlust i VM-kvalet.

Laget måste nu ta poäng i de resterande matcherna om Norge ska kunna hoppas på spel i VM i Ryssland.

– Jag är besviken över att vi inte slår ett lag som vi bör slå, säger förbundskapten Högmo efter matchen enligt norska medier.

”Saknas vilja”

Azerbajdzjan, 133:a på Fifas världsranking, gjorde matchens enda mål redan efter dryga tio minuter, nationens första mål någonsin på Norge. Ett tempofattigt bortalag lyckades inte svara.

– Detta är ett lag som vi ska slå, och det klarar vi inte. Det är rätt och slätt för dåligt, säger MFF:aren Jo Inge Berget till NRK.

Han byttes in i andra halvlek.

– Tro det eller ej, men idag tycker jag att det saknas vilja. Man kan gott säga att glatt på planen, men då bör man i alla fall trycka till. Det känner jag inte att man gör idag.

Förlorat mot Tyskland

– När vi förlorar mot ett lag som det här, då kan vi se långt efter ett slutspel, säger Berget.

Norge har förutom Azerbajdzjan och Tyskland – som de redan har förlorat mot – Tjeckien, San Marino och Nordirland i sin grupp.

I kvällens andra matcher slog  Tyskland Tjeckien med 3–0 – efter två mål för andra kvalmatchen i rad av Thomas Müller – och delar därför topplaceringen i gruppen med Azerbajdzjan, samtidigt som Nordirland planenligt slog gruppens stryklag San Marino med 4-0.

Lewandowski sänkte Danmark

Även Danmark har det tungt i VM-kvalet. Laget lyckades inte få med sig någon poäng från bortamötet med Polen. Robert Lewandowski gjorde Polens samtliga tre mål i 3–2-mötet i Warszawa. Eftersom både Rumänien (5–0 mot Armenien) och Montenegro (5–0 mot Kazakstan) vann ligger Danmark bara fyra i gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.