Lagerbäck återvänder till svenska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Lars Lagerbäck återvänder till det svenska landslaget.

Janne Andersson avslöjar i Sommar i P1 att Lagerbäck finns med i ledarstaben som rådgivare under den första landslagssamlingen om en månad – då Sverige VM-kvalar mot Nederländerna.

”Att ta del av Lasses erfarenhet är ovärderligt för mig”, säger Andersson till SVT Sport.

Det var i april tidigare i år som det blev officiellt att Andersson skulle ta över som svensk förbundskapten efter Erik Hamrén. Fyra månaders förberedelser har avverkats och ytterligare fyra veckor återstår innan VM-kvalet inleds med en hemmamatch mot Holland på Friends Arena.

Andersson berättade i en intervju med SVT i juli att han använt tiden för att scouta landslagsaktuella allsvenska spelare – och sätta samman sitt ledarstab.

Herrlandslaget i fotboll

”Liknande syn”

Klart sedan tidigare är att Peter Wettergren, Jonas Thern och Tom Prahl får roller i staben.

När Janne Andersson pratade i Sommar i P1 i dag avslöjade förbundskaptenen ett nytt tungt namn som kommer att finnas med i staben till matchen mot Nederländerna den 6 september.

För SVT förklarar Andersson tankarna bakom samarbetet:

– I slutändan är det ju en match som ska vinnas, precis som i mina tidigare jobb. Men processen fram är en annan, och den erfarenheten har inte jag eftersom jag inte jobbat i landslagssammanhang tidigare. För mig var det viktigt att få in folk runtomkring som har den kompetensen, säger han och fortsätter:

– I samtal med många, bland annat Lasse, så kom vi fram till att vi har liknande syn på mycket. När jag fick möjlighet att ta in honom i staben som rådgivare så tyckte jag att det var jättebra för att ge mig den kompetensen. En man med Lasses erfarenhet känns jättebra att ha med.

Tror på långsiktig roll

Får Andersson sin vilja igenom blir Lagerbäck kvar i staben även efter Hollands-matchen.

– På grund av lite formalia så har vi inte formaliserat det här samarbetet över längre tid ännu. Vi tar det lite steg för steg. Första steget är matchen mot Nederländerna sen tar vi det därifrån. Det är en ny roll för både Lasse och för mig. Men min förhoppning och tro är att vi kommer att hålla på ett bra tag tillsammans. Att ta del av Lasses erfarenhet är ovärderligt för mig, säger han.

Lagerbäck själv är ser fram emot uppdraget.

– Som jag sagt hela tiden har det varit viktigt att ha kvar någon slags kontakt med svensk fotboll. Jag känner starkast för svensk fotboll, även om Island ligger mig varmt om hjärtat. Det kändes bra för dem och det kändes bra för mig, säger han till Viasat.

Lagerbäck gillar också att Andersson är öppen för att ta in flera olika synpunkter.

– Det är det som är så skönt med Janne, att han inte har någon prestige. Vissa tränare vill sätta sig själva på en piedestal. Men jag förklarade för honom att det är han som är chef. När vi snackade så sade vi att bollen ligger helt hos Janne, jag ska inte uttala mig om landslaget. Om Janne tycker att jag ska bidra med något så ställer jag mig lojalt i ledet, säger Lagerbäck.

Janne Andersson inleder sitt jobb som förbundskapten med en tuff VM-kvalgrupp. Förutom Holland återfinns även Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg i kvalgrupp A. Endast ettan får direktplats Rysslands-VM 2018, grupptvåan får hoppas på playoff-plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet