Foto: TT Nyhetsbyrån

Janne Andersson på lista över världens bästa

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson förde IFK Norrköping till ett överraskande SM-guld och handplockades till jobbet som ny svensk förbundskapten. Nu hyllas Andersson även av ansedda fotbollsmagasinet FourFourTwo. På magasinets årliga lista över världens 50 bästa tränare parkerar svensken på plats 47. ”Det är kul att ibland få positiv uppskattning”, säger han till SVT Sport.

Den allsvenska skrällen verkar också ha gett eko ute i fotbollsvärlden. Nu rankas nämligen ”Party-Janne” som nummer 47 på brittiska FourFourTwo:s lista över världens 50 bästa fotbollstränare 2016. Andersson rankas högre än walesiska förbundskaptenen Chris Coleman.

”Andersons långsiktiga projekt var baserat på att lyfta fram unga spelare ur de egna leden och han var enormt framgångsrik med de flesta av dem, speciellt Christoffer Nyman och Alexander Fransson. Vissa av hans val var briljanta, som beslutet att flytta lagkaptenen Andreas Johansson från mittfältet ner till mittförsvaret”, skriver FourFourTwo bland annat i sin motivering.

”Lyfter inte till himlen”

Andersson är smickrad men svävar inte iväg när SVT Sport når honom.

– Se där ja. Man verkar ju i en publik värld där man alltid bedöms. Men det är klart att det är roligare när folk tycker att det man gör är bra, det är roligt när det är positivt. Samtidigt är alla listor väldigt subjektiva. Jag lyfter inte till himlen på grund av något sånt här. Men rent generellt är det kul att ibland få positiv uppskattning, säger den svenske förbunskaptenen.

Du är före Chris Coleman som förde Wales till semifinal i EM. Låter det rätt?

– Jag lägger inga värderingar i det överhuvudtaget, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det finns så många olika listor här i världen och man vet inte vilka bedömningsgrunder som använts.

”Det stämmer ju”

Men bedömningskategorierna är tydliga. Tränarna bedöms i fem olika kategorier; Titlar, taktik, filosofi, underhållning och talangförädling.

Bäst betyg får Andersson i kategori talangförädling.

– På det sättet stämmer det ju att vi har haft många unga spelare som har kommit fram i Norrköping. Det var en nisch vi hade i Norrköping, sen vet jag inte hur det graderats. Vi hade tur att det kom fram många unga och duktiga spelare samtidigt. Sen handlar det väl mer om att jag har blivit någon slags symbol för det snarare än att jag är så fantastisk, säger en ödmjuk Andersson.

Scoutar spelare

Det var i april tidigare i år som det blev officiellt att Andersson skulle ta över efter Erik Hamrén. Fyra månaders förberedelser har avverkat och ytterligare sex veckor återstår innan VM-kvalet inleds med en hemmamatch mot Holland.

Och Andersson trivs på nya jobbet.  

– Det är spännande. Jag är inne i häftig period där vi håller på att sätta staben på plats, jag arbetar med Peter Wettergren med att identifiera alla spelare som vi känner är aktuella för landslaget de kommande två åren. Jag är ute och tittar på matcher och ska se Elfsborg mot Östersund i kväll. Jag ska försöka vara så väl förberedd som möjligt när det drar igång.

På FourFourTwo:s lista från i fjol intog Lars Lagerbäck plats 41 på listan. Lagerbäck lär nå en än mer framskjuten placering i år, men än så länge är endast platserna 36-50 officiella.

41-50 på FourFourTwo:s lista

36. Eusebio Di Francesco (Sassuolo)

37. Eddie Howe (Bournemouth)

38. Dieter Hecking (Wolfsburg)

39. Rui Vitoria (Benfica)

40. Mark Sampson (England, damer)

41. Tite (Brasilien)

42. Manuel Pellegrini (Klubblös)

43. Leonid Slutsky (CSKA Moskva)

44. Jocelyn Gourvennec (Bordeaux)

45. Ernesto Valverde (Athletic Bilbao)

46. Kurban Berdyev (FC Rostov)

47. Janne Andersson (Sverige)

48. Pablo repetto (Independiente del Valle)

49. Reinaldo Rueda (Atletico Nacional)

50. Chris Coleman (Wales)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.