Lisa Dahlkvist: Då tränar jag inte

Uppdaterad
Publicerad

När ska man inte träna? OS-hjälten Lisa Dahlkvist berättar var hennes gräns går.

När är man för sjuk för att träna? Det kan vara svårt att veta när det är dags att vila. Särskilt när kroppen befinner sig i en gråzon mellan frisk och sjuk.

– Ska man våga träna så kanske det släpper? Eller blir det ännu värre? Det är alltid svårt, men det känns som att jag har hittat en väg där jag känner att jag har koll på det, säger fotbollspelaren Lisa Dahlkvist.

Tränar snorig

Hon är straffhjälten som sköt Sverige till semifinal under OS i Rio – och kom hem med en silvermedalj i bagaget.

När Lisa Dahlkvist känner sig krasslig rådgör hon ofta med en läkare, men hon håller också utkik efter två symptom.

– Vid halsont och feber brukar man känna att det inte är bra att träna, men är man allmänt förkyld och hängig brukar jag köra på ändå.

Du kör på ändå?

– Ja, oftast vid ont i halsen och feber tränar jag inte, men är jag snorig och sådär så tror jag det går över, säger hon.

Kroppen i viloläge

Ett missat träningspass betyder mer för elitidrottare än en motionär. Lisa Dahlkvist tycker att det kan vara jättejobbigt.

– Bara att vara ledig två dagar i rad kan vara jobbigt för att kroppen går in i något viloläge och då tar det längre tid att komma igång. Så det är alltid jobbigt att vara borta från träning.

Inte orolig

Enligt 1177 Vårdguiden, som drivs av Sveriges landsting och regioner, ska man under en förkylning undvika att bli kraftigt andfådd. Istället rekommenderas teknikträning eller lättare styrketräning. Lisa Dahlkvist är inte orolig att ta för stora risker när hon kör på.

– Det har jag aldrig varit. Feber och ont i halsen är inte så bra, har man hört, och det är inte så schysst mot kompisarna därute om man springer på halvfart liksom. Men nej, jag har aldrig varit rädd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.