AIK:s Kennedy Igboananike och Djurgårdens Martin Broberg i nickduell. Foto: Scanpix

AIK-Djurgården 1-1

Det slutade 1-1 mellan AIK och Djurgården i det första allsvenskan derbyt på Friends.

AIK var närmast att avgöra men det slutade 1-1 i det första derbyt på Friends.

Jätteläge för AIK när Atakora kommer igen. Han passar till Karikari men denne skjuter långt över, en chans värd ett bättre öde. Quaison ytterst nära att avgöra i 94:e men Höie räddar.

Allsvenskan 2013

Fyra minuters tilläggstid på Friends.

Det är AIK som har initiativet i slutminuterna, helt klart. Dif defensivt.

Nyinbytte Jesper Arvidsson i Djurgården och Bahoui nickar ihop och blir liggande med fem minuter kvar av ordinarie tid.

Kennedy nickar en frispark som stryker Djurgårdens högra stolpe. Där var det nära ett segermål  och ett sus går genom AIK-publiken i den 79:e minuten.

Kennedy får tag på bollen och trixar och trixar utan för Difs straffområde och avlossar ett ganska skevt skott. Bahoui mycket irriterad på att inte få passninngen av Kennedy.

Det är AIK som skruvar upp tempot med runt 20 minuter kvar. Bahouis skott fångas dock lätt av Höie.

Kanske är det så att att Djurgården, som trots två raka segrar ännu är jumbo, är nöjda med en poäng?

Bahuis frispark från 31 meter fastnar i djurgårdsmuren.

Röken från AIK-bengalerna låg kvar ganska länge men har nu helt försvunnit. Efter 66 minuters spel är det ganska jämnt.

Farlig AIK-frispark från 24 meter rätt framifrån. Borges frispark går via muren och Höie får sträcka sig till sitt yttersta för att parera bollen över ribban.

I början av den andra halvleken gör Djurgården 1-1 mot AIK på Friends.

Amadou Jawo får två chanser och liggande på planen petar han oväntat och kvickt in bollen.

Kennedy har varit framme och frestat Kenneth Höie igen, dock utan att få skottet i mål.

Det meddelas att publiksiffran är 35 311, kanske en besvikelse då premiären mot Syrianska lockade 43 000, men det är den största derbysiffran mellan lagen sedan 1975.

Ett flertal bengaler skjuter fram den andra halvleken mellan AIK och Djurgården på Friends där Solnalaget leder med 1-0. Röken är så tjock, trots taket borttaget, att man inte kan se planen.  Andra halvlek startar först klockan 20.21.

En stor nackdel för AIK är att hete Henok Goitom är utbytt med en lårskada, baksidan, bekräftar Goitom för SVT.

-Jag brukar gå på Henoks skott och ta returer, då brukar det bli enkelt. Jag måste visa respekt mot Djurgården som är min förra klubb, säger Kennedy som inte firade i paus.

-AIK var klart bättre första kvarten där vi var alldeles för passiva men vi har jobbat oss in i matchen, säger Dif-veteranen Andreas Johansson med förflutet i AIK till C More.

Strax före pausen kommer Djurgården i en anfallsvåg på bred front. Simon Tibbling avslutar med ett hyfsat skott som Stamatopoulos tippar till hörna.

En frispark slagen i djupet i AIK:s straffområde nickas till hörna av Daniel Majstorovic som inte leder till någonting.

Mutumba slänger sig i ett försök till filmning när Andreas Johansson står still för att inte orsaka någon straff. Johansson försöker förmå domaren Jonas Eriksson att ge ett befogat gult kort för filmning utan resultat. Detta i den 37:e minuten.

Martin Mutumba hittar ut tilll Kennedy som avslutar högt över under stora burop från Järnkaminerna och andra djurgårdsfalanger.

Nytt instick på Jawo som kommer hyfsat fri men får inte till avslutet som blir för lamt. Djurgården kommer allt mer.

Efter en dryg halvtimme har Djurgården kommit in mer i spelet som mer och mer förläggs till AIK:s planhalva.

Djurgårdens Amadou Jawo kommer fri med AIK-målvakten Stamatopoulos efter en huvudlös bakåtpassning av Majstorovic. AIK-målvakten kastar sig mot bollen och avvärjer samtidigt som det blir en kolllision med Jawo. Stamatopoulos ligger kvar en stund innan han kan resa sig och fortsätta. I första momentet såg det ut som straff men domaren gjorde rätt eftersom AIK-målvakten var först på bollen.

Någon  form av bengal ger ett rökmoln i AIK-klacken i den 26:e minuten men domaren ignorerar det och spelet fortsätter.

Planen ser ganska risig ut på Friends, som till sin karaktär är en inomhusarena där man bara får lite ljusinsläpp vid borttaget tak, och det är långa mörka revor ute vid långsidorna. Solen kommer aldrig åt.

Det är AIK som fortsätter att  hålla i taktpinnen. Efter drygt 20 minuters spel har Djurgården bara haft ansatser till halvchanser medan AIK borde ha gjort 2-0 efter jättechansen vid mållinjen.

I den tolfte minuten räddade Martin Broberg två gånger om på mållinjen efter en AIK-hörna. Först räddade han en nick från Daniel Majostorovic med magen och sedan stod han emot försök från AIK-are att trycka in bollen när den dansade på mållinjen. Och då var det verkligen på mållinjen – inte en bit därifrån som det ofta brukar vara vid ”mållinjesdramatik”.

Djurgården har sett stressat ut och inte haft någonting.

Klockan hade precis tickat över fyra minuter när Kennedy Igboananike störtade fram på en målvaktsretur och tryckte in 1-0 för AIK mot Djurgården i det första derbyt på Friends.

Det var Henok Goitom, som sett het ut i matchinledningen, som sköt skottet som Kenneth Höie inte kunde parera.

Efteråt avstod Kennedy, som förra säsongens placerades i Djurgårdens frysbox, från att fira.

Han rusade efter ett tag bort till tränaren Andreas Alm och gav honom en uppsluppen kram.

AIK tar emot Djurgården i det första Stockholmsderbyt på Friends. Runt 36000-37000 beräknas finnas på plats.

Matchen sköts upp ett par minuter eftersom det är mycket folk som vill in. Inga andra ordningsstörningar har rapporterats från Solna.

AIK tog initiativet direkt genom Henok Goitom och skaffade sig en hörna som dock blev resultatlös.