Xavi hyllas på Camp Nou i sin sista ligamatch för klubben. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Mäktiga hyllningen till Xavi

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen gjorde Barcelonagiganten Xavi, 35, sin sista ligamatch på Camp Nou.

Inför avsparken hemma mot Deportvio la Coruña tackades han av med ett mäktigt tifo, och när han byttes ut i den 86:e minuten kunde han inte hålla tillbaka tårarna.

Barcelona skulle hyllas och få lyfta bucklan för den redan säkrade ligasegern i spanska La Liga. Men den hyllningen kom nästan i skymundan, för samtidigt gjorde en av klubbens mest ikoniska spelare – Xavi – sin sista ligamatch för klubben.

Mittfältaren var en viktig del av det under 2000-talet så framgångsrika FC Barcelona och har ett mäktigt facit – genom åren har han samlat på sig fler troféer än någon annan spansk spelare. Bland dem märks åtta ligatitlar, två segrar i spanska cupen, åtta supercupen-titlar och tre Champions League-titlar.      

La Liga 2014-2015

Och han har haft gått om tid på sig, redan 1998 debuterade han i Barcelonas a-lag och klubben i sig har han tillhört sedan han var elva år gammal.

Uppskattad av fans och spelare

Avtackningen innehöll bland annat ett enormt dedikerat tifo inför matchen, hans namn ekande runt läktarna på hemmaarenan Camp Nou och en särskild matchtröja med texten ”Tack Xavi”. 

Härnäst väntar final både i spanska cupen och Champions League för mittfältaren innan Barcelonakarriären helt kan summeras. Därefter blir det Qatar och klubben Al Sadd.

Barcelonas tränare Luis Enrique har tidigare gått ut och menat att Xavi fortfarande är tillräckligt bra för i princip vilken europeisk klubb som helst, men spelaren själv konstaterar att han var tvungen att byta kontinent då han ”aldrig skulle kunna möta Barcelona”.

Tårar vid byte och slutsignal

Xavi byttes ut i den 86:e minuten för att kunna möta publikens hyllningar, och det var en klart rörd spelare som med tårar i ögonen applåderade publiken på sin väg till avbytarbänken.

Matchen i sig slutade oavgjort 2-2, efter att ett b-betonat Barcelona tappat en 2-0-ledning i den andra halvleken. Resultatet innebär att Deportivo klarar sig kvar i La Liga, och det kom tårar av glädje och lättnad från bortalagets håll när domaren till slut blåste av matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

La Liga 2014-2015

Mer i ämnet