Från perfekt till kollaps – på bara några minuter.

Malmö ledde med 2–1 i Champions League-kvalet.

Men Sparta Prag vände och vann med 4–2.

Och försvårade chanserna för ett svenskt lag i CL-gruppspelet.

Förra året slog Häcken ut tjeckerna i Sparta Prag i Europa League-kvalet. Men på tisdagskvällen vann de med 4–2 mot Malmö i det första mötet i Champions League-kvalets tredje omgång.

Efter att ha vänt ett 1–2-underläge

Champions League 2014-2015

Mitten av första halvlek  – målexplosion

Den första som chockade stora delar av arenan i Prag var vänstermittfältaren Emil Forsberg. I den 17:e minuten styrdes hans skott via försvarare och in i mål – 1–0 till MFF.

Spartas lagkapten David Lafata – som senare gjorde hattrick och nu har gjort åtta mål på tre CL-kvalmatcher – lugnade publiken när han kvitterade strax därefter. Men bara temporärt. För efter drygt en halvtimmes spel tog Malmö ledningen igen.

Anton Tinnerholm – i normala fall högerback men högermittfältare i dag i ett defensivt balanserat Malmö – tog sig in i straffområdet, skottfintade, passade in till Isaac Kiese Thelin som enkelt slog in 2–1-målet bakom Pragmålvakten David Bicik.

Total kollaps i andra halvlek

Men på två minuter förändrades allt.

Lafata satte sitt andra mål för kvällen i den 51:a minuten. Sextio sekunder senare ordnade Radoslav Kovac vändningen – 3–2 till Sparta Prag.

Och sedan fullbordade målfarlige Lafata sitt hattrick med ett nickmål, 4–2 vilket också blev slutresultatet.

Malmö försökte reparera underläget, men allt som stämde så väl för MFF i första halvlek försvann helt i den andra fyrtiofemman.

MFF ligger nu under till returen nästa vecka, men de två bortamålen kan bli värdefulla för att drömmen om ett svenskt lag i Champions League-gruppspelet ska leva vidare.

Matchfakta Sparta Prag–Malmö

Målen: 0–1 (17) Emil Forsberg, 1–1 (22) David Lafata, 1–2 (27) Isaac Kiese Thelin, 2–2 (51) David Lafata, 3–2 (52) Radoslav Kovac, 4–2 (70) David Lafata.