IFK Göteborg är den hetaste guldkandidaten enligt Daniel Nannskog. Foto: Nyhetsbyrån

Nannskog tippar: Så stora är lagens guldchanser

Uppdaterad
Publicerad

I dag spelas den sista omgången i årets allsvenska. IFK Norrköping, IFK Göteborg och AIK har alla chansen att bärga guldet. SVT Sports expert Daniel Nannskog har tippat lagens chanser i guldstriden.

IFK Norrköping, som leder tabellen en poäng före IFK Göteborg och tre poäng före AIK, möter Malmö på bortaplan. För Göteborg väntar Kalmar på hemmaplan medan AIK gästar Örebro.

Så här tror Daniel Nannskog att lagens chanser ser ut:

IFK Norrköping: 43 procent

– Allt beror väldigt mycket på hur Malmö uppträder och hur motiverade de är. Jag tror dock att vi kommer att få se ett motiverat Malmö, de är proffsiga och har ju en fjärdeplats att spela om. Malmö på bortaplan är kanske den svåraste matchen på hela året. Vad som däremot talar för Norrköping är att de är inne i ett bra flow nu och har spelare med bra självförtroende.

IFK Göteborg: 50 procent

– IFK Göteborg har en betydligt lättare väg till guldet än vad Norrköping har. De har en lättare match, Kalmar har ju ingenting att spela för. Hemmaplan talar också för Göteborg, ett fullsatt Ullevi och publiken i ryggen måste man också väga in i bedömningen. Det är vädligt troligt att Göteborg vinner sin match men inte lika troligt att Norrköping slår Malmö.

AIK: 7 procent

– Det är väldigt liten chans att AIK tar hem det här. Både Norrköping och Göteborg måste förlora  och dessutom har AIK tio mål att ta in på Göteborg och fem att ta in på Norrköping.

Förutsättningarna inför avgörandet:

IFK Norrköping 63 poäng:

Möter Malmö FF på bortaplan. Säkrar guldet vid vinst men ett oavgjort resultat kräver att Göteborg tappar poäng. Vid förlust måste Göteborg förlora och AIK får inte vinna om de i och med segern hämtar in fler än fem mål på Norrköping.

IFK Göteborg 62 poäng:

Gästas av Kalmar FF. Tar hem guldet vid seger om Norrköping tappar poäng. Vid kryss måte Norrköping förlora samtidigt som AIK inte får vinna om de i och med segern hämtar in tio mål på Göteborg.

AIK 60 poäng:

Möter Örebro på bortaplan. AIK måste vinna samtidigt som både Norrköping och Göteborg förlorar. AIK måste dessutom ta in fem mål på Norrköping. Vinner AIK med fler än nio mål måste Norrköping förlora och Göteborg tappa poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.