Terje Svendsen, ordförande i det norska fotbollsförbundet, berättar att EM-planerna är nedlagda. Foto: Bildbyrån

Norge vill inte ha fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

På fredag ska representanter för de nordiska fotbollsförbunden mötas, bland annat för att diskutera en eventuell EM-ansökan 2024. Men i dag meddelar Norge att man drar sig ur – redan innan ansökan skickats in.

Allt mindre talar för att det blir en gemensam nordisk ansökan om att arrangera fotbolls-EM 2024.

Norge är inte intresserat av evenemanget.

Fotbolls-EM

Sverige har visat intresse för att söka herrmästerskapet tillsammans med Danmark, Norge och Finland. Men, nu säger Norge nej.

– Vi har lagt ner tankarna på att söka EM. Vi har inte arenorna till det. Det skulle bli väldigt kostnadskrävande. De nordiska länderna tillsammans har bara två–tre arenor som motsvarar Uefas krav, säger Terje Svendsen, ordförande i det norska fotbollsförbundet.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ger inte något besked om hur Sverige ställer sig till Norges avhopp.

– Nästa fredag ger jag och de nordiska ordförandena en samlad bild om hur vi går vidare. Norge har ju rätt i att EM för herrar är en stor och svår utmaning men efter mötet kommer hela bilden, skriver han i ett sms till SVT Sport.

Andra aktuella mästerskap

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har tidigare sagt till Radiosporten att de nordiska länderna ska mötas i Köpenhamn nästa fredag. Då ska mästerskapsfrågan diskuteras.

I stället för ett herrmästerskap kan det bli tal om internationella mästerskap för damer, eller juniormästerskap på herrsidan.

– Ett U21-mästerskap kan vara en möjlighet, precis som VM och EM för kvinnor, där kraven på arenafaciliteterna inte är de samma, säger Terje Svendsen.

Hittills har Turkiet och Tyskland meddelat att de tänker söka herr-EM 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet