SVT:s fotbollsexpert Frida Östberg. Foto: SVT

Östberg: ”Dålig tajming”

Uppdaterad
Publicerad

Inte helt oväntat – men helt fel tidpunkt. Det tycker SVT:s expert Frida Östberg om Pia Sundhages uttalande om att hon är tveksam till att förlänga sitt kontrakt. – Jag tycker att det är dålig tajming att kommentera en sån här sak nu och på det sättet hon gör det, säger Östberg.

Vad tror du är anledningen till att hon väljer att kommentera kontraktsläget?

– Jag förstår att hon kanske försöker skapa någon debatt eller en diskussion att lösa problemet. Men det finns andra sätt att uttrycka det i så fall. Nu vill jag hålla fokus enbart på VM och låta spelarna få ha fokus på bara VM.

Damlandslaget i fotboll

Hur påverkar det här gruppen?

– Spelarna har varit med länge och jag tror att de kan hantera det. Men jag hade valt ett annat tillfälle att ta upp det här än nu om jag varit förbundskapten.

Borde Sundhage ha förstått att ligga lågt när hon fick frågan i media?

– Hon är Sveriges första ambassadör för svensk damfotboll så det är klart att hon förstår det. Jag tror att det är en del av hennes personlighet. Hon är rak och ärlig i alla sammanhang och bjuder på sig själv mycket. Det är en av anledningarna till att hon är så omtyckt.

Även om Östberg är negativ till uttalandena menar experten att det inte behöver vara dåligt för svensk fotboll att Sundhage lämnar sitt jobb efter VM och eventuellt OS.

– Det kan behövas lite nytt blod, säger Östberg som har flera kandidater till vem hon vill se tar över den dagen när Sundhage slutar.

Fridas favoriter till att ersätta Sundhage

Tony Gustavsson

– Han tränade ju Tyresö och är nu assisterande tränare i USA. En fantastisk människa som är duktig med personligheter och fantastiskt analytisk. Jag tror att han kan fånga individerna och skapa rätt gruppkänsla. Han har en otrolig passion för fotboll.

Andreé Jeglertz

– Han jobbar nu i Finland men har stor erfarenhet även från Sverige med både herrfotboll och damfotboll. Han är otroligt kunnig och har tydliga krav och spelideer. Han är lärare i grunden, är pedagogisk och har stort hjärta. Jag tror att han skulle kunna lyfta landslaget.

Maren Meinert

– Hon är gammal klasspelare, en av de bästa spelarna jag har mött någonsin. Nu tränar hon Tysklands U23-landslag och det skulle vara spännande att se om hon kan få över den tyska vinnarmentaliteten till Sverige och se vad hon skulle kunna göra med den bakgrunden. Det skulle vara jätteintressant, men det kan förstås vara svårt att locka över henne...

Joakim Blomqvist

– Joakim är min Joker. Han har tränat Umeå IK tidigare och är psykolog i botten. Han är inspirerande och pedagogisk. Han har inget ego som skulle ta plats i gruppen och han är fantastisk taktisk. Han är duktig på att alltid hitta lösningar när man möter olika motståndare och han vill spela en fotboll där alla är delaktiga med mycket boll inom laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet