Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Östberg: Därför är Rosengård bäst

Uppdaterad
Publicerad

Frida Östberg listar nio anledningar till varför Rosengård tog hem guldet i kväll.

1. Rosengård har det bästa laget

Rosengård är det bästa laget i Sverige med den starkaste truppen. Truppen har en mix av rutin, teknik, fart- och löpvilja och intelligens där deras spel i sista tredjedelen är en utmaning för de flesta lagen även ute i Europa.

Damallsvenskan 2014

2. Rosengård har Bachmann och Mittag

De har spelare som Ramona Bachmann, som kan driva boll med en fantastsik teknik i fart och avgöra matcher på egen hand. De har en spelintelligent Anja Mittag som årligen ligger i toppen av poängligan och gör de enkla målen genom att hela tiden ligga på för returer men även ta många egna avslut.

3. Rosengård har smarta spelare

De är flera spelare runt boll och har alltid dem som hotar med djupledslöpningar bakom motståndarens backlinje. Ett offensivt lag över hela banan.

4. Rosengård har kontinuitet

Flera av de stora spelarprofilerna har spelat tre-fyra säsonger ihop vilket ger trygghet på planen.

5. Rosengård har varit skadefritt

Truppen har varit relativt skadefri från längre uppehåll under året.

6. Rosengård har en hård och bra konkurrens

Bra träningsmiljö med hård konkurrens på alla positioner är avgörande för att gruppen hela tiden ska kunna hålla koncentrationen uppe och leverera en hög lägstanivå under året.

Av egen erfarenhet vet jag att när det krävs att jag dagligen måste visa att jag är ett namn för startelvan höjs också intensiteten och kvalitén på träningen, något som laget sedan tar med sig ut i match.

Konkurrens är bra och det driver den egna samt lagets utveckling framåt.

7. Rosengård satsar på tränarna

Sedan har de en heltidsanställd tränare samt halvtidsanställd assisterande som alltid finns till spelarens förfogande.

8. Rosengård klarade av tappen av tränaren Jonas Eidevall och målvakten Thora Helgadottir mitt under säsongen

Jag upplever att Rosengårds vår överlag haft högre kvalité med mer distinkt och rakar spel samt jämnar nivå över 90 minuter än matcherna sedan tabellen vände. Men med tanke på att en, vad jag upplevde uifrån, uppskattad huvudtränare lämnar mitt i säsongen tillsammans med en klasspelare som Thora Helgadottir är det kanske inte konstigt att det blir lite eftersvallningar i spelet. Helgadottir var för mig en matchavgörare med stor pondus samt med hög lägstanivå i ett övermodigt och periodvis ostrukturerat försvarsspel.

9. Rosengård tänkte rätt när de lät assisterande tränaren Markus Tilly ta över

Jag tycker det var, även tidigare år, strategiskt att låta den assisterande tränaren ta över när huvudtränaren sökte nya utmaningar. Givetvis sätter alla sin touch på laget men det sker inga större taktiska förändringar och det är tidseffektivt för gruppen att anpassa sig till, speciellt när det sker mitt under säsongen.

10. Konkurrenterna har haft det tufft

Andraplatsen tror jag Linköping, som varit skadedrabbade under våren, kommer ta trots att de tappade poäng mot Kristianstad sist och har en match mer spelad i dag när lagen delar poäng. De har ett lättare spelschema än Göteborg och Örebro, som har ett inbördes möte kvar. Örebro har haft en hel del varningar som varit kostsamma, till exempel Sara Nordins frilägesutvisning mot Piteå sist där de tappade poäng, men de har trots allt allt i egna händer om de vinner sina återstående fyra matcher. Göteborg har klarat sig bra trots sin tunna trupp men behöver hitta en jämnare lägstanivå samt sätta sina målchanser, som de haft svårt för under året, för att behålla sin plats i tabellen. Jag tror att de får det tufft redan i kväll mot ett Rosengård med gulvittring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet