Foto: Bildbyrån

Parma i konkurs – får starta om i Serie D

Uppdaterad
Publicerad

Skulderna blev för stora. Parma lyckades inte hitta någon ny köpare, och nu tvingas den klassiska fotbollsklubben börja om i Serie D.

Säsongen 2014-2015 var nattsvart för den italienska fotbollsklubben Parma. Laget fråntogs poäng vid flera tillfällen, kunde inte betala ut löner till spelarna och åkte till slut ur Serie A med dunder och brak. I mars ansökte klubben om konkurs, och sedan dess har man sökt efter en ny ägare som kan betala av de skyhöga skulderna för att på så sätt eventuellt kunna spela vidare i Serie B.

Spel i Serie D väntar

Men någon ny ägare har inte trätt fram och eftersom tidsfristen har gått ut står det nu klart att Parma får starta om på amatörnivå, i Serie D.

Serie A 2014-15

Parma har aldrig vunnit Serie A, men var ett topplag under mitten av 1990-talet, då bland andra Tomas Brolin gjorde flera säsonger i klubben. På meritlistan finns bland annat två Uefacupvinster, en cupvinnarcupseger, en supercup och tre segrar i italienska cupen.

– Jag har ju vetat att de riskerat den här lösningen. Det är skittråkigt att det blir så. Parma har haft otur med ägare som inte skött sig och det är jättetråkigt för alla som jobbar seriöst inom klubben, säger Brolin, som har tät kontakt med flera gamla storspelare i klubben, till Aftonbladet.

– Det blir nog att man hör av sig till några ikväll. Jag har kontakt med (Gianfranco) Zola, (Lorenzo) Minotti och (Alessandro) Melli som är team manager just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serie A 2014-15

Mer i ämnet