Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är egentligen Manchester Uniteds nye ägare, mångmiljardären Jim Ratcliffe? Se mer i klippet. Foto: Bildbyrån

Miljardären Jim Ratcliffe köper 25 procent av Manchester United

Uppdaterad
Publicerad

Efter en längre tid av rykten är det nu klart. Storbritanniens näst rikaste man, 71-årige Jim Ratcliffe, köper 25 procent av Manchester United. Överenskommelsen är att han tar över ansvaret för klubbens sportsliga styre.

Köpesumman ska enligt BBC uppgå till 1,25 miljarder pund, motsvarande cirka 16 miljarder kronor. 71-årige Ratcliffe investerar också 236 miljoner pund i Uniteds hemmaarena Old Trafford.

I ett uttalande säger han att investeringen i United är långsiktig:

”Vår gemensamma ambition är klar: vi vill alla se Manchester United tillbaka där vi hör hemma, i absoluta toppen av den engelska-, europeiska- och globala fotbollen”.

Kom sist i Champions League

Tillkännagivandet kommer 13 månader efter att den amerikanska ägarfamiljen Glazer uppgav att de funderade på att sälja hela eller delar av klubben.

Familjen Glazer köpte Manchester United 2005 och äger 69 procent av det totala innehavet. De har sedan länge varit hatade av supportrar som anser att de har misskött klubben.

Enligt medieuppgifter ville Ratcliffe bli majoritetsägare, men fick nöja sig med 25 procent utifrån överenskommelsen att han – via sitt företag Ineos – tar över det sportsliga ansvaret för klubben.

United har inte vunnit Premier League sedan 2013 och har inte rosat marknaden de senaste säsongerna under hårt kritiserade tränaren Erik ten Hag. Klubben kom sist i gruppspelet i Champions League och har inte gjort mål på de senaste fyra matcherna.

Budade på Chelsea – fick nobben

Brittiske Jim Ratcliffe är född i Manchester och har byggt upp sin förmögenhet i företaget Ineos som verkar inom kemisektorn.

Han är Storbritanniens just nu näst rikaste person, enligt Sunday Times årliga lista.

Han äger redan två fotbollsklubbar: franska Nice och schweiziska Lausanne och har tidigare haft exekutiva poster i klubbarna Paris Saint-Germain och Juventus.

Våren 2022 var Ratcliffe även en av spekulanterna till att ta över Chelsea. Han lade ett bud på klubben, men fick nobben och amerikanen Todd Boehly blev istället ny ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.