När Sverige och Ryssland möttes förra hösten Foto: TT Nyhetsbyrån

Så in i Norden svårt att slå Ryssland (och andra saker du inte hade koll på)

Uppdaterad
Publicerad

Hur gick det på 60-talet? Hur många självmål har gynnat Ryssland? Och varför ska det vara så in i Norden svårt att besegra Ryssland. Här är 7 saker du kanske inte kände till om Sveriges kommande EM-kvalmotståndare.

1. FÖRLUSTEN PÅ 60-TALET. Lagen har endast mött en gång i en tävlingsmatch i Ryssland tidigare. Den 27 maj 1964 slog Sovjetunionen Sverige med 3–1 i EM-kvalet.

2. DÅLIGT FACIT. Åtta poäng efter sex matcher är Rysslands sämsta EM- eller VM-kvalfacit sedan kvalet till EM 2014 (åtta poäng också då).

EM-kval fotboll

3. SE UPP, NORDEN! Ryssland har spelat 37 kvalmatcher mot nordiska motståndare (Sverige, Danmark, Island och Finland). Facit? 26 vinster, 9 kryss och två förluster. Förlusterna kom mot Island 1998 och mot Danmark 1985. På hemmaplan har Ryssland aldrig förlorat i en kvalmatch mot ett nordiskt lag.

4. STATISTIKEN TALAR EMOT SVERIGE. Ryssland har aldrig förlorat två raka kvalmatcher hemma. I senaste hemmamatchen förlorade laget mot Österrike (0–1).

5. SÅ GICK DET VID SENASTE TRÄNARBYTET. Fabio Capello fick sparken och ersattes av Leonid Slutskij. Senast Ryssland bytte tränare mitt under ett kval var VM-kvalet 2006. Då slutade Ryssland på en tredjeplats. Och inget VM.

6. TUR! Ryssland har, tillsammans med Kroatien och Skottland, flest självmål med sig i det pågående kvalet. Två.

7. SPELMASKINERNA. Igor Akinfejev och Vasilij Berezutskij är de enda spelare som spelat alla sex matcher för Ryssland i detta kval.

KÄLLA: INFOSTRADA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet