Cristiano Ronaldo satte den avgörande straffen när Real Madrid vann Champions League. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Real Madrid CL-mästare efter straffdramatik

Real Madrid är Europas bästa klubblag 2016. Efter stor straffdramatik sköt Cristiano Ronaldo Champions League-titeln till Real Madrid som segrade med 6–4 mot Atlético Madrid. Det stod 1-1 efter ordinarie tid och förlängning.

”Jag visste att jag skulle göra det avgörande målet”, säger han.

Atlético Madrids Juanfran blev förste straffsumpare när han drog bollen i stolpen. Därefter sköt Cristiano Ronaldo, 17 mål totalt i årets turnering, säkert titeln till Real Madrid som vann finalen med 6–4.

– Jag hade en vision. Jag sa det till Zizou och bad honom låta mig ta den femte straffen eftersom jag visste att jag skulle göra det avgörande målet, säger Ronaldo enligt spanska AS.

Storebror slog lillebror och Cristiano Ronaldo fick hjälterollen. Han var dock ödmjuk i segeryran på San Siro.

– Straffar är alltid ett lotteri och man vet aldrig vad som kommer att hända, säger portugisen till BT Sport.

Elfte CL-titeln för Real

Real tog hem klubbens elfte CL-titel medan Atletico får vänta på den första.

– Vi visade att vårt lag var mer erfaret och vi satte alla våra straffar. Det var otroligt, en fantastisk natt.

Vid midnatt var det fullt av Realfans i vita tröjor som firade på arenan medan Atleticofansen lämnat platsen. Fernando Torres var helt förkrossad och tårarna strömmade efter kinderna.

Det såg länge ut som att Real Madrid skulle bärga titeln under ordinarie tid. Men med tio minuter kvar när Real efter stark press var nära 2–0 kom i stället en utjämning.

Inbytte Yannick Carrasco fick foten på ett inlägg från höger och tog, med sitt första Champions League-mål för Atlético Madrid, finalen till förlängning.

Ramos visade vägen

Ett Real Madrid klart piggare i matchinledningen tog ledningen redan i den 15:e matchminuten. Toni Kroos slog frisparken som Gareth Bale nickskarvade fram till Sergio Ramos. Kaptenen, i misstänkt offsideposition, var först på bollen och stötte in ledningsmålet.

Ramos första mål i Champions League sedan hans 1–1 på övertid i finalen mot just Atlético för två år sedan. Han är därmed en av blott fyra försvarsspelare att göra mål i två olika Champions League-finaler.

Griezmann missade straff

I inledningen av den andra halvleken fick Antoine Griezmann chansen att utjämna på straff. Men fransmannen, som gjort sju mål i turneringen den här säsongen, drog bollen i ribban.

Matchens första riktigt heta läge skapade Real Madrid redan efter sex minuter. En frispark från Bale nådde Karim Benzema som fick foten på bollen – men Jan Oblak i målet reflexräddade med benet.

Oblak svarade för flertalet bra prestationer men i straffavgörandet var han aldrig i närheten av att rädda. Strafförlusten betyder att Atlético Madrid missade chansen till revansch efter förlusten mot Real Madrid 2014.

Fakta: Tio senaste årens mästare

2016: Real Madrid, 6–4 i finalen mot Atlético Madrid efter straffar.

2015: Barcelona, 3–1 mot Juventus.

2014: Real Madrid, 4–1 mot Atlético Madrid efter förlängning.

2013: Bayern München, 2–1 mot Borussia Dortmund.

2012: Chelsea, 4–3 mot Bayern München efter straffar.

2011: Barcelona, 3–1 mot Manchester United.

2010: Inter, 2–0 mot Bayern München.

2009: Barcelona, 2–0 mot Manchester United.

2008: Manchester United, 6–5 mot Chelsea efter straffar.