Pia Sundhage gör om i damlandslagets startelva. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sundhage: ”Första gången jag upplevt något sådant”

Uppdaterad
Publicerad

Med en månad kvar till sommarens fotbolls-VM i Kanada har det svenska landslaget oangenäma problem. Flera nyckelspelare dras med skador och truppen är långt ifrån spikad. ”Det är nog första gången under alla mina år som det viktiga är hur friska spelarna är”, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

Sverige inleder sitt VM-spel den 8:e juni, mästerskapet i sig drar igång två dagar tidigare. Men redan på måndag är det dags för Sundhage att ta ut den trupp som ska resa mot sommarens fotbollsfest. Och skadekänningar på mängder av spelare gör att det bygget inte är lätt att snickra ihop.

– Det är nog första gånget under alla dessa år, när jag tagit ut lag, att den viktiga biten är hur friska de är, berättar Sundhage för SVT Sport.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Sedan tidigare är det klart att att Hanna Folkesson missar VM på grund av ett trasigt korsband. Men det allra största problemet för det svenska laget och dess förbundskapten Pia Sundhage, är alla de spelare vars fyiska status är svårbedömd och i gränslandet mellan skadad och frisk. Med en begränsad trupp finns det bara möjlighet att chansa med några få spelare. I synnerhet med tanke på att sommarens VM är det mest intensiva hittills.

– Man kan åka med nån skavank, men man kan inte åka med fyra-fem spelare som har någon skavank.  Det är fler matcher än någonsin (åttondelsfinaler med för första gången), och på konstgräs. Så friska spelare är prioritet nummer ett. Om du tittar på hur många som spelar 90 minuter av de som spelade senaste landskampen, ja du, det är inte så många, säger Sundhage.

”Röda prickar i listan”

Några av de spelare som i dagsläget är påtänkta för truppen men som enligt Sundhage har ”röda prickar vid sig i listan”, är Charlotte Rohlin, Fridolina Rolfö, Emma Berglund, Emma Lund, Lisa Dahlkvist och Kosovare Asllani. Knä- och lårskador är det huvudsakliga problemet och ingen av spelarna är redo för 90 minuter. I fallet med Lisa Dahlkvist är det än mer osäkert, mittfältaren jobbar hårt för att ta sig tillbaka från sin höftskada men har en bra bit kvar.

– I vanliga fall ser vi till en spelares offensiva och defensiva kvaliteter. Nu måste vi se till om de är 85%, 90% eller 95%. Det är ovanligt att ha det så, berättar Sundhage.

Finns det risk att alla skador tar fokus från den ”riktiga” uppladdningen?

– Den gör att vi måste vara mycket mer noggranna. Men när vi väl fått löst de problemen så är det bara de positiva bitarna kvar.

Kommer ni vara redo när det smäller i juni?

Det måste vi vara.

Sverige inleder VM mot Nigeria den 8:e juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet