Sundhage har bara fått se ett Sverige-mål hittills i Algarve Cup, av Lotta Schelin. Foto: Bildbyrån

Sundhage: ”Anfallsspelet måste bli mycket bättre”

Uppdaterad
Publicerad

I sommarens EM väntar Ryssland i Sveriges grupp. Kvällens möte lagen emellan i Algarve Cup blir därför en möjlighet för Sverige att sätta sig i respekt.

– Vi ska visa vår bästa sida, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

En placeringsmatch mot Ryssland om plats sju och åtta är det som återstår för Sverige i Algarve Cup. Efter 0-1-förlusten mot Nederländerna i måndags missade Sverige final.

Men kvällens match mot Ryssland blir allt annat än avslagen. Det blir istället ett bra test inför sommarens EM-slutspel, där Ryssland väntar i gruppen.

Algarve Cup

Hur mycket tänker ni blotta er för en kommande EM-motståndare?

– Vi ska visa vår bästa sida och vi ska verkligen ta plats i dag. Det finns saker och ting som vi kan göra bättre mot exempelvis Holland, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

Sverige har bara mäktat med ett mål i Algarve hittills, Lotta Schelins i första matchen mot Australien. Det duger inte enligt Sundhage.

– Vi pratar oerhört mycket om attack, attackattityd kan man säga. Och vårt anfallsspel måste bli mycket, mycket bättre. Men så länge vi har ett bra försvarsspel och är trygga i det vi gör, och med några förbättringssteg så kommer det här bli riktigt bra.

Även SVT:s expert Frida Östberg vill se vassare anfallsspel.

– De behöver få in mer folk i anfallet, fler som följer med, fler som tar initiativ. Nyckeln till det är att börja sätta startelvan. Vilka är de elva spelarna som ska starta i sommarens EM? Man har inte så många matcher på sig, det är viktigt att man lär känna varandra. Spelsystemet kräver intelligenta spelare men också att man fattar tidiga beslut och det blir lättare om man känner varandras rörelsemönster, säger hon.

Se Sverige-Ryssland i SVT2 eller här från 19.30.

Fakta: Så startar Sverige

Sverige (4–3–3): 1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 16 Hanna Glas – 14 Hanna Folkesson, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger – 22 Olivia Schough, 9 Kosovare Asllani, 8 Lotta Schelin.

Fakta: Placeringsmatcherna i Algarve cup

Final: Spanien–Kanada, klockan 19.30.

Plats 3–4: Australien–Danmark, 15.45.

5–6: Japan–Nederländerna, 15.45.

7–8: Sverige–Ryssland, 19.30.

9–10: Island–Kina, 19.30.

11–12: Norge–Portugal, 15.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Algarve Cup

Mer i ämnet