Olivia Schough, till vänster, och Fridolina Rolfö nätade mot Japan. Foto: TT

Svenska formbeskedet: Glänste i OS-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

OS-formen är toppad. Sverige tokimponerade i OS-genrepet mot Japan – när man vann med förkrossande tre mål mot noll. ”Vi möter ett av världens bästa lag och vinner med 3-0, vad mer kan man säga”, säger 1–0-skytten Lotta Schelin till SVT Sport.

Lotta Schelin och Kosovare Asllani startade matchen på bänken. Därifrån fick man se Sverige starta piggt, men uddlöst. Japanskorna jobbade sig in i matchen och tog över kontrollen.

En smart hörnvariant var nära att ge Japan ledningen efter 20 minuter, i en tid då Sverige hade svårt att komma till farliga lägen.

Damlandslaget i fotboll

Inhopparna fixade segern

Men i halvtid byttes Schelin och Asllani in – och då hände det saker framåt.

Asllani tog rollen som framspelare – och Schelin den välbekanta rollen som målskytt. Först genom ett kombinationsspel, Eriksson till Asllani som med ett tillslag hittar Schelin som placerar in 1–0 intill första stolpen.

Sedan passade Asllani över bollen till Rolfö, matchens lirare, som utökade till 2–0 – innan nästa byte sköt in sig i målprotokollet.

– Vi vinner bollen, och Kosse sätter en passning till mig i djupled och jag får chippa den över målvakten, säger Fridolina Rolfö.

”Betyder jättemycket”

Olivia Schough avslutade krossen, Sverige vann med 3–0 mot ett välmeriterat Japan.

– Det var en fantastiskt bra genomförd match från vår sida. Väldigt skön seger. Jag känner bara positiva känslor inför det som komma skall, säger Lotta Schelin.

Vad har ni för chanser i OS?

– Våra chanser har inte förändrats. Vi fortsätter prata om OS som ett fantastiskt mästerskap att åka till. Vi har en fantastiskt fin känsla i truppen och har haft det hela våren. Vi drömmer om medalj, men ska inte sätta upp för höga förväntningar, säger Schelin.

Rolfö tror att segern kommer ha positiv inverkan på insatsen i Rio.

– Försvarsspelet är oerhört kompakt och blir bara starkare och starkare. Vi släpper inte till många chanser, och det gynnar anfallsspelet. Det betyder jättemycket gå in i OS med en bra känsla och bra form, att vi orkar en hel match, säger Rolfö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet