Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige mot Frankrike i EM-playoff

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av drömmotståndarna.

Men inte heller något av de på papperet tuffaste lagen.

Istället ställs Sverige mot Frankrike i det avgröande U21-EM-kvalet.

– Roligt att möta Frankrike. Det är en nation med hög ranking och med ganska mycket meriter. Det blir tufft, säger Sebastian Holmén, mittback i U21-landslaget, till SVT Sport.

De flesta svenskarna ville ha Danmark i playoff-spelet till nästa sommars U21-EM i Tjeckien. Även Portugal nämndes som en hyfsat bra moståndare.

U21-landslaget

Men det blev inget av dessa lag. Istället ställs Håkan Ericssons landslag, som i torsdags gick vidare efter en dramatisk match mot Turkiet, mot Frankrike.

– Det är nog nånstans mellan en drömlottning och en mardrömslottning. De är ju ett av de bästa lagen och en ordentlig utmaning, men vi har samtidigt ett slagkraftigt lag och en väldigt bra chans, säger Oscar Lewicki.

Missat fyra raka slutspel

Frankrike har ett U21-EM-guld, ett silver och ett brons. De har dock inte tagit sig vidare till EM sedan 2006, utan har missat fyra raka slutspel. Senast Sverige spelade U21-EM var på hemmaplan 2009.

Frankrike vann sin kvalgrupp med sju segrar och en oavgjord match. Därmed var de sex poäng före tvåan Island.

– Klart det är ett väldigt bra facit. Men samtidigt så har ju inte vi förlorat detta år så vi kommer ju gå in i mötet med en väldigt bra känsla, säger Holmén.

Enligt Fotbollskanalen kan världsstjärnor som Paul Pogba och Raphael Varane förstärka det franska laget.

– Vi har redan diskuterat frågan och vi kommer att diskutera den igen. Jag kommer att observera spelarna igen och sedan gå igenom situationen med (A-landslagets förbundskapten Didier) Deschamps. Vi behöver alltid bra spelare, säger Mankowski till L’Équipe enligt fotbollskanalen.se.

Avslutar på hemmaplan

Sverige inleder på bortaplan den 8 oktober. Sex dagar senare väntar en returmatch på hemmaplan.

– Jag tycker att det är positivt. Man kan åka dit och spela lite på resultat istället för att börja hemma och kanske få med sig ett dåligt resultat och behöva vända på det på bortaplan.

I vilken stad matchen kommer att spelas är oklart.

– Det blir klart om några dagar, säger Malin Lindman på svenska fotbollsförbundet till SVT Sport.

Så avgörs playoff till U21-EM 2015

De sju playoffmatcherna till U21-slutspelet 2015 lottades på fredagen enligt följande:

Frankrike-Sverige, Slovakien-Italien, Danmark-Island, England-Kroatien, Nederländerna-Portugal, Ukraina-Tyskland, Serbien-Spanien.

 * Första matchen spelas 8 och returen 14 oktober. De sju vinnarna efter dubbelmötena går till slutspelet i Tjeckien 2015, där värdnationen är direktkvalificerad.

 * Det är tredje gången i rad som Sverige når playoff. Men både till slutspelet 2011 och 2013 tog det stopp i playoff mot de två blivande finalisterna Schweiz respektive Italien.

 * Turneringen spelas 17-30 juni på fyra arenor i tre städer – Prag (två arenor), Olomouc och Uherske Hradiste.

 * De åtta lagen delas in i två grupper. Efter det raka gruppspelet väntar semifinal för de två bästa i grupperna – de fyra semifinalisterna är också direktkvalificerade till fotbollsturneringen i OS i Rio de Janeiro 2016.

 * Senast Sverige var med i slutspelet var som arrangör 2009, då det blev förlust mot England i semifinal efter straffar. Senast Sverige kvalade in till U21-EM-slutspelet var 2004. Även då tog det stopp i semifinal efter straffar, då mot Serbien och Montenegro.

 * Spanien har vunnit de senaste två U21-turneringarna, 2011 och 2013. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-landslaget

Mer i ämnet