Sverige vidare till U21-playoff – efter jättedramatik

Uppdaterad
Publicerad

Från glädje till katastrof – och glädje igen.

Sveriges sista gruppspelsmatch i U21-EM-kvalet blev högdramatisk.

Men i slutändan succé.

Sverige är gruppsegrare i U21-EM-kvalet – efter jättedramatik. Oscar Hiljemarks 4–3-mål på tilläggstid gjorde att laget vann gruppen med minsta marginal – och är klart för playoff till EM som spelas i Tjeckien nästa sommar.              

Matchen var högdramatisk. Turkiet gjorde 1–0 i den 29:e minuten, men Kristoffer Olsson kvitterade blott fem minuter senare.         

U21-landslaget

Frälste på tilläggstid                     

Olsson gjorde i den andra halvleken ytterligare två mål, men Turkiet gjorde två sena mål då Sverige jagade ett fjärde (Grekland–Polen stod då 1–1 vilket gjorde att Sverige hade missat gruppsegern på målskillnad) och Sverige såg ut att missa vidare kvalspel. Men på tilläggstid frälste Hiljemark Sverige – efter att Grekland tagit ledningen i sin match.

– Det var fantastiskt skönt när den gick in. Vi visste ju då att vi spelade med kniven mot strupen. Men alla ska en stor eloge i dag, jag vill hylla hela laget. Det känns otroligt kul, säger han till SVT Sport.

Hur var känslan i omklädningsrummet efter matchen?

– Fantastiskt kul. Det var mycket, mycket glädje och alla är väl i stort sett lyriska över att åter vara i playoff. Nu är det bara att hoppas på tur i lottningen. Det skulle vara stort och kul för gruppen om vi går till ett nytt EM-slutspel.

”Sån glädje”

Förutom Hiljemark var tremålsskytten Kristoffer Olsson stor svensk matchvinnare.

– Det är en sån glädje, jag har aldrig varit med om nåt liknande, säger han till TV4.

– Det är det skönaste jag varit med om någonsin. Det är ett så skönt gäng det här. Jag sa det innan: Vi hade kunnat möta vilket lag som helst. Det var som att vi var oslagbara. Nu kommer vi slå vilket lag vi än får.

”Väldigt stolt”

Förbundskaptenen Håkan Ericsson slängdes mellan hopp och förtvivlan.

– Jag är väldigt stolt över killarna, säger han till TV12.

Nu väntar playoffspel i två matcher nästa månad.

– Alla vet att det kommer att bli oerhört tufft oavsett vilka vi får, säger Hiljemark till SVT.

Fakta: Lagen som går till playoff

De tio gruppsegrarna och kvalets fyra bästa tvåor är klara för playoff till U21-EM i Tjeckien. Lagen kommer att seedas och lottas i dubbelmöten utifrån gällande koefficient. En etta och en tvåa från samma grupp kan inte mötas. De sju segrarna i dubbelmötena – som spelas 8 och 14 oktober – går till turneringen nästa sommar dit hemmanationen är direktvalificerad.

De tio gruppsegrarna: England, Danmark, Slovakien, Spanien, Kroatien, Tyskland, Sverige, Portugal, Italien, Frankrike.

De fyra bästa tvåorna: Nederländerna, Ukraina, Serbien, Island.

Lottningen sker 14.00 på fredagen i Europeiska fotbollförbundets (Uefa) högkvarter i schweiziska Nyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-landslaget

Mer i ämnet