Foto: Bildbyrån

”Therese är viktigare än biljettintäkterna”

Uppdaterad
Publicerad

En epok går i graven på söndag. Sveriges mesta landslagsspelare gör sin sista match på elitnivå. Therese Sjögran har spelat i Malmö sedan 2001, och nu ska Rosengård fira av henne ordentligt. ”Det kommer att bli känslosamt. Oj, oj, oj”, säger FC Rosengårds vd Klas Tjebbes.

Therese Sjögran har rekordet för antal landslagsmatcher för alla svenska fotbollsspelare: 214 stycken blev det till slut när hon gjorde sin sista match i VM mot Tyskland. Men hon har också gjort över 400 matcher för sin klubb, i de olika skepnader den har tagit. Hon kom 2001 till Malmö FF, som sedan blev LDB FC Malmö och nu är FC Rosengård. Med undantag för ett år i USA har hon varit Malmö trogen i alla år.

– Hon har varit med från början. Hon är en ikon i Fotbollssverige, och hon personifierar vår klubb, men också utvecklingen i damfotbollen, övergången från amatörer till att vara professionella fotbollsspelare i dag. Och så har hon varit så bra hela tiden. Det är bara helt otroligt att hon kan vara så bra, att 38 år gammal spela en så viktig roll i landslaget som hon har gjort nu, säger Tjebbes.

Svenska Cupen

– Hon är också en förebild för unga tjejer som vill spela fotboll. För 15 år sedan kunde inte flickor drömma om att bli fotbollsproffs, det var bara för killar. Men med Therese och hennes generation har unga tjejer fått en tro på att också de kan bli proffs.

Gratis inträde

Sjögran har sagt farväl till landslaget i och med Sveriges uttåg ur VM. Semifinalen i svenska cupen mot Umeå på söndag blir Rosengårds tillfälle att fira ”den största spelaren som Sverige har”, som Tjebbes säger.

Det är inte helt lätt att locka publik till en match en söndag i juli, så klubben ger fritt inträde på Malmö IP för att så många som möjligt ska komma och hylla Sjögran.

– Vi tycker att Therese är viktigare än publikintäkterna, säger Tjebbes.

Exakt hur hon ska firas håller han hemligt, men hon kommer att tackas på innerplan.

–  I veckan har jag mest tänkt på hur matchen ska marknadsföras och så, men nu börjar jag känna att det kommer att bli lite sorgligt också. Jag blir rörd när jag tänker på allt som hon har gjort för klubben under 15 år. Men det är en glädjens dag också, vi ska fira vad det här kommer att betyda för nya generationer och för flickfotbollen. Det är blandade känslor.

”Väldigt modig”

Sjögrans nya roll blir just att ta hand om kommande storstjärnor. Hon får en liten semester, sedan börjar hon på sitt nya jobb i Rosengård den 1 augusti: som sportchef.

– Hon går från att vara veteran till att bli junior. Jag tycker att hon är väldigt modig som tar det jobbet. De flesta hade nog börjat på en lägre nivå, som assisterande tränare eller någonting liknande. Det är tufft att börja direkt på ett jobb som hon inte kan, säger Tjebbes.

Men han har fullt förtroende för att hon kommer att klara det.

– Hon har ett otroligt kunnande. Hon kan fotboll bättre än någon annan. Hon ser väldigt mycket fotboll, hon är runt på alla flickmatcher i Skåne. Sedan är hon en vinnarskalle, hon har den mentaliteten och professionaliteten.

SVT Sport sänder matchen, med start 12.50 på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet