Foto: TT Nyhetsbyrån

Tolfte spelaren ska lyfta Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Näst sista hindret till Champions League-gruppspelet.

2–4-underläge.

Nu ska Malmö vända – med hjälp av publikens stöd.

Regerande svenska mästaren och den nuvarande allsvenska tabellettan Malmö FF kollapsade förra veckan vid det första mötet med Sparta Prag i Champions League-kvalets tredje omgång. Efter första halvlek var tjeckerna chockade, vänstermittfältaren Emil Forsberg och anfallaren Isaac Kiese Thelin hade gett MFF en 2–1-ledning och ett drömresultat att ta med sig från bortaplan.

Men på två minuter förändrades allting.

Champions League 2014-2015

Prag gjorde två snabba mål och vann sedan med 4–2.

– Direkt efter matchen var det självklart tungt. Vi gjorde en väldigt bra första halvlek där vi utnyttjade ytorna som de lämnade när de gick till anfall. Vi visade att vi kan straffa dem och den informationen ska vi utnyttja, säger anfallaren Markus Rosenberg till klubbens hemsida.

15 000 sålda biljetter

Malmö måste nu vinna med 2–0, 3–1 eller mer efter nittio matchminuter för att ta en plats i play off. Och om inte de elva spelarna på planen räcker till har MFF en tolfte till sitt förfogande. Över 15 000 biljetter har redan sålts till kvällens CL-kvalmatch mot tjeckerna – och publiksiffran kan bli runt 20 000.

– Det är en viktig match för svensk fotboll då vi alla mår bra om klubblagen lyckas ute i Europa. Vi såg i Prag hur deras publik ställde sig bakom dem när de gjorde 2-2 och hur lagets lyftes fram. Jag hoppas också att vi kan få en liknande effekt.

Skyttekungen vill göra fler mål

Dagarna mellan Malmös och Sparta Prags dubbelmöte har MFF vunnit borta mot Falkenberg med 5–2, medan spelarna från tjeckiska huvudstaden segrade i ligapremiären med 3–0 mot Vysocina Jihlava. Då klev för ovanlighetens skull lagkaptenen David Lafata av planen mållös. Han har hittills gjort åtta mål, varav tre mot MFF, på tre kvalmatcher i Champions League.

– Jag vill göra fler. Förhoppningsvis mot Malmö och i fler kvalmatcher i Champions League. Vi kommer att få jobba hårt för att lyckas men jag hoppas att målskörden inte är slut för min del, säger Lafata.

MFF-tränaren Åge Hareide vet vad som krävs för avancemang. Men en extraanfallare kommer inte att sättas in i startelvan, för enligt Aftonbladet satsar Hareide på Simon Kroon som högermittfältare i ödesmatchen.

– Vi vet att vi måste ta in två mål men jag har sagt till killarna att bara tänka att de ska göra 1-0. Får vi in ett mål kommer vi att få ett massivt publikstöd och då kommer resten per automatik, säger Malmöcoachen.

Preliminär MFF-startelva

Robin Olsen; Anton Tinnerholm, Erik Johansson, Filip Helander, Ricardinho; Simon Kroon, Enoch Kofi Adu, Markus Halsti, Emil Forsberg; Markus Rosenberg, Isaac Kiese Thelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2014-2015

Mer i ämnet