Trots våldet mot supportrar – ingen polis dömd för misshandel. Foto: Bildbyrån

Trots våldet mot supportrar – ingen polis dömd för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Huliganer, bengaler och fotbollsrelaterat våld – läktarkulturen har fått hård kritik de senaste åren. Medan stökiga fans regelbundet stängs av från matcherna har ingen supporter någonsin fått en polis fälld för misshandel, uppger tidningen Offside.

Under en match mellan Djurgården och IFK Göteborg i slutet av oktober förra året utbröt ett internt bråk på läktarna och polis kallades in för att försöka stoppa händelsen. Samtidigt publicerades en mobilfilm där en polis ses dunka batongen i huvudet på en person som sitter ner på huk och försöker skydda sig.

Martin Lundgren har varit klackledare, ansvarig för tifogruppen och suttit i Järnkaminernas styrelse. När tidningen Offside träffade honom i januari klagade han fortfarande på nacksmärtor och visade dessutom upp ett krokigt finger – trots att det gått tre månader sedan han fick sina skador.

Personen som satt ner på huk och tvingades ta emot slag mot huvudet – var Martin.

Martin anmälde händelsen, men fallet lades ner. Trots att ingen förhörts.

– De har inte kontaktat mig över huvud taget, de har inte kontaktat någon i Djurgården. Det är rätt uppenbart att de skiter i det. Jag vill verkligen poängtera att jag inte har något emot poliser i grunden, jag har kompisar som är poliser, men det här är faktiskt helt sjukt, säger Martin till tidningen Offside som granskat polisens våld mot fotbollsfansen.

Polis som slår en åskådare kommer alltid undan

Det låter kanske som en drastisk slutsats, men historiskt sett är den sann: ingen polisman har fällts för misshandel av en fotbollssupporter, trots att det kommer in anmälningar om övervåld i samband med matcher.

– Domstolarna kan komma fram till att våldet inte haft lagligt stöd, men frikänner ändå. Man hänvisar till specifika omständigheter, till exempel att det varit eller pågår ett upplopp. Då kan den åtalade polisen hänvisa till att den varit rädd eller haft otillräcklig säkerhet, säger Håkan Roswall, åklagare vid Riksenheten för polismål i Stockholm, till Offside.

Håkan Roswall fortsätter i intervjun:

– Det blir ju lite som att domstolarna anser att om du går på en högriskmatch och polisen använder våld, ja, då får du skylla dig själv. Det är faktiskt konsekvensen.

Exakt hur många det handlar om är emellertid svårt att ta reda på. Polisens avdelning för särskilda utredningar skriver i ett mejl till Offside att de inte kan ta fram sådana siffror:

Statistik över anmälningar vid fotbollsmatcher förs inte vid avdelningen för särskilda utredningar och en sådan sammanställning kan inte göras med rutinbetonade åtgärder i polisens datasystem.

Manlig struktur skapar problematiken

Att det finns en våldsproblematik bland fotbollssupportrar är väldokumenterat. För fem år sedan tillsatte regeringen en nationell samordningsfunktion för att utreda idrottsrelaterad brottslighet.

I rapporterna har utredarna pekat på destruktiva manlighetsnormer som en förklaring till varför personer missköter sig i samband med matcher. Men i den senaste utredningen, Agneta Bloms slutrapport som lämnades till regeringen den 18 januari i år, uppmärksammades en liknande struktur även hos poliskåren.* Hon skriver:

En kultur präglad av maskulina normer finns även inom polisen. Polisen behöver bli mer medveten om detta, och våga lära och diskutera hur de kan uppträda för att inte trigga igång destruktivt maskulint handlande hos sig själva och hos supportrar. Att skrämmas och att visa kraft och styrka är en metod för att uppnå lydnad, och polisens agerande riskerar då att stärka de aggressiva supportrarna. På så vis underlättas i värsta fall nyrekryteringen av destruktiva supportrar, eftersom polisen blir en tydlig fiende.

*Källa: Offside

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.