Foto: SVT

”Tycker inte det är ok”

Uppdaterad
Publicerad

Antimobbningsorganisationen Friends reagerar på Zlatan Ibrahimovic beteende på gårdagens omskrivna presskonferens.

– Vi tycker inte det är ok, man måste komma ihåg att alla vuxna har ett starkt ansvar när det gäller jargong och kränkande kommentarer, säger Johan Rahm, kommunikationschef hos Friends.

På gårdagens presskonferens inför lördagens EM-kval mot Ryssland ställde TV4-journalisten Olof Lundh en fråga om Zlatans ökade aktivitet vid sidan av planen, och fick bland annat detta till svar: ”När det går bra och svider i dina ögon känns det extra bra. Det blir en extra kick när du får ont i magen”. Organisationen Friends främsta uppgift är att motverka mobbning, har en kampanjbild med orden ”Stöd Friends kamp mot magont”. Friends tycker inte att Ibrahimovic uppträdande på presskonferensen var lämpligt.

–Vi tycker inte det är ok, man måste komma ihåg att alla vuxna har ett starkt ansvar när det gäller jargong och kränkande kommentarer. Det ansvaret blir ju extra stort när man är en stor och beundrad fotbollsspelare som så många ungdomar ser upp till och har som sin största idol, säger kommunikationschefen Johan Rahm.

Vissa beskrev det här beteendet som mobbaraktigt, håller ni med om den beskrivningen?

– Vi jobbar aldrig så att vi pekar ut vem som är mobbare och vem som inte är mobbare, det är inte en del av våra metoder. Men man måste komma ihåg att man har ett stort ansvar när man är en stor idol för väldigt många människor.

Den värdegrund som ni står för med ert namn, hur pass bra rimmar den med det beteendet som Zlatan visade upp igår?

– Den rimmar inte alls med det beteendet, vi tycker det är väldigt viktigt att behandla alla människor med största respekt, och då kanske man särskilt måste tänka på att om man är väldigt stor och stark så måste man vara extra snäll.

Om det här hade hänt i en skolklass, att den starkaste personen uttryckte sig så här mot någon som ställde en fråga, vad skulle du klassa det som då?

– Det är en vardag som vi möter mycket när vi är ute i skolorna och utbildar. Vi är försiktiga med att peka ut vem som är mobbare och inte mobbare, vi tycker inte att någon tjänar på den distinktionen, men det är väldigt viktigt att arbeta förebyggande med värdegrundsfrågor och prata om vad som är ok och inte. Ok i beteendet gentemot andra och det här skulle naturligtvis fallit under ett beteende som inte är gentemot andra. Det är en fråga som finns överallt i samhället och ständigt behöver diskuteras.

Många försvarar Zlatan och säger att han får svara som han vill, vad säger ni om det?

– Det är alltid viktigt att se hur ens medmänniskor reagerar på sitt eget beteende. Om människor blir ledsna, kränkta eller känner sig tilltrampade, då är det väl bättre att inte säga det, och försöka vara schysst mot sina medmänniskor. Det är en värdegrund som vi står för. Vi möter otroligt många barn som har blivit utsatta för mobbning och ser vilka sår det sätter i själen och hur jobbigt det är, så vi tycker att det är extra viktigt när man är en stor förebild för så många unga, och gör så fantastiska saker och lyfter så många människor, att man också känner att man har ett väldigt stort ansvar med den idolstatusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.