Från derbyt mellan Hammarby och Djurgården den 4 juni. Foto: Bildbyrån

Uefa: Pyroteknik ska bort från läktarna

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie, initierad av det europeiska fotbollsförbundet Uefa och FSE (Football Supporters Europe), säger att användning av pyroteknik nära andra människor på fotbollsarenor innebär allvarliga hälso- och säkerhetsrisker.

Enligt studien är säker användning av pyroteknik omöjlig i en fotbollspublik.

Bland riskerna som nämns i studien hittar man brännskador, skadlig rök samt hörsel- och synskador.

”Som sprängämnen”

Uefa vill hjälpa de nationella fotbollsförbunden att minska användningen av pyroteknik i samband med matcher.

– Pyroteknik används på över 25 procent av matcherna i Uefas tävlingar och den nya studien visar en gång för alla att pyroteknik inte har något att göra på läktarna. Studien visar att pyroteknik är och beter sig som sprängämnen och det finns inget sätt att använda det säkert på så begränsade utrymmen, säger ordföranden för Uefas arbetsgrupp för pyroteknik, Michael van Praag.

Ingen attack mot supporterkulturen

Van Praag säger sig förstå att vissa supportrar ser pyroteknik som en del av supporterkulturen, men vill ändå stoppa det.

– Folk måste förstå att åtgärderna som görs för att stävja pyrotekniken finns till för att skydda människors hälsa och de ska inte ses som en attack mot supporterkulturen.

Uefa kommer att jobba för att användning av pyroteknik på läktare ska straffas med sanktioner och avstängningar.

Studien är skriven av Dr Tom Smith med hjälp av andra experter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.