Amerikanska damspelare stämmer förbundet – vill ha lika lön

Uppdaterad
Publicerad

Fem amerikanska världsmästare i fotboll stämmer USA:s fotbollsförbund för lönediskriminering. De fem kvinnorna hävdar att det är damlandslaget som är den bärande ekonomiska kraften i amerikansk landslagsfotboll, men ändå har sämre löner än sina manliga landslagskollegor.

Det är Alex Morgan, Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn och Hope Solo som begär att förbundet utreder frågan. Spelarna säger att de tjänar så lite som 40 procent av de manliga spelarna.

– Jag tycker att vi har bevisat vad vi är värda genom åren. Med ett VM-guld precis bakom oss är löneskillnaderna mellan män och kvinner bara för stor. Och vi vill fortsätta slåss, säger Lloyd i ett tv-program i NBC.

Och damerna har rätt i sak vad gäller att de betalas mindre i förhållande till de pengar som verksamheterna genererar.

– Om du tittat på en fyraårscykel, så uppger förbundet själva att damerna genererar 51 miljoner dollar  och männen 60 miljoner dollar i avkastning, vilket är ungefär lika mycket, säger  Grant Wahl, fotbollsreporter på Sports illustrated och Fox Sports.

Får lön

Bonusarna är, enligt Yahoo Sports, betydligt större för männen. Herrlandslaget fick dela på 2,5 miljoner dollar (20 miljoner svenska kronor) i bonus bara för att ta sig till VM, medan damerna fick 1,8 miljoner dollar (14,6 miljoner svenska kronor) när de vann VM. Herrarna kan få upp till tio procent mer än damerna för vänskapslandskamper.

Samtidigt får damerna i USA heltidslön från förbundet för landslagsspel, någonting som inte existerar på herrsidan.

Representanter för det amerikanska förbundet skriver i ett uttalande att de är besvikna över spelarnas agerande.

Sundhage: ”Spännande”

– I jämställdhetens namn är det spännande. Var än jag har varit, i Norge, Kina, USA och Sverige, så är fotboll lika med herrfotboll. Ska man komma någonstans får man kämpa, säger Sveriges förbundskapten Pia Sundhage till Aftonbladet.

Förutom VM-guld 2015 vann USA:s damlag OS-guld både 2008 och 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.