Fifas nye ordförande dras in i Panama-skandalen. Foto: Bildbyrån.

Infantino indragen i Panama-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Gianni Infantino blev nyligen vald till Fifa-ordförande.

Nu kan schweizaren redan vara i blåsväder.

I rollen som Uefa-direktör skrev han under ett kontrakt med två affärsmän som senare blivit anklagade för mutor, enligt BBC.

Stormen kring den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca fortsätter. Dokument visar att Fifa-bossen Gianni Infantino undertecknat ett kontrakt med affärsmännen Hugo och Mariano Jinkis gällande TV-rättigheter för Champions League.

Affärsmännens bolag Cross Trading som köpte rätten att sända fotbollen sålde den sedan vidare för tre gånger pengarna. Enligt BBC ska Gianni undertecknat dessa dokument under 2006 – men hävdar att han inte gjort något fel.

– Jag är bestört och kommer inte att acceptera att min integritet ifrågasätts, säger han i ett uttalande.

– Det finns ingen som tyder på att varken UEFA eller jag personligen ska ha gjort något fel.

Nu ska Fifas etiska kommitté utreda ärendet enligt en källa inom Fifa.

Samtidigt riskerar Hugo och Mariano Jinkis att utlämnas från Argentina till USA. Eftersom de under flera års tid mutat fotbollspampar i sydamerika för att få TV-rättigheter till olika mästerskap. Det är i ett av kontrakten till dessa mästerskap med Cross Trading som Infantinos namn dyker upp.

BBC menar att dokumentet Fifa-presidenten undertecknat gett Cross Trading rättigheterna för Champions League i Ecuador för åren 2006-2009. Rättigheter som köpts av Cross Trading för 111 000 dollar, som sedan sålt dem vidare till Ecuadors tv-bolag Teleamazonas för 311 170 dollar.

Enligt BBC finns det ännu inga bevis som menar på att Infantion själv har mottagit några mutor rörande kontraktet som skrevs under 2006 och de påpekar även att det ännu inte finns några tecken på att TV-bolaget Teleamazonas gjort något fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.