Västerås SK anmäler Benfica. Foto: Bildbyrån

Infekterad miljontvist om svenske landslagsbacken

Uppdaterad
Publicerad

Här är bråket som får division 1-klubben Västerås SK att anmäla storklubben Benfica till Fifa. Västeråsklubben menar att Benfica vägrar betala för en klausul för försäljningen av Victor Nilsson Lindelöf. SVT Sport har sett övergångsavtalet och kan förklara turerna kring det infekterade miljonbråket.

SVT Sport har sedan tidigare berättat om avtalet som slöts i samband med att Victor Nilsson Lindelöf köptes loss från VSK till Benfica.

Utöver övergångssumman på 1,2 miljoner kronor finns prestationsklausuler reglerade i avtalet. Den största klausulen, som är värd drygt 2,6 miljoner kronor, skulle aktiveras när den svenske stjärnbacken spelat tio matcher från start i ligan eller i Champions League – något han gjorde redan i april.

– Vi har försökt sedan dess få ut våra pengar, säger VSK:s vice ordförande Christina Liffner till P4 Västmanland.

Därför blir klausulen än viktigare

Klausulen är av stor ekonomisk betydelse för VSK Fotboll – än mer eftersom klausulens giltighet även svarar på om övriga klausuler gäller.

Den klausul som anses vara av störst ekonomiskt värde är vidareförsäljningsklausulen på 20 procent, som SVT Sport tidigare berättat om.

SVT Sports källa: Kontraktet gäller

Enligt en person med god insyn i affären motsäger sig Benfica avtalets giltighet, eftersom spelaren signerat ett A-kontrakt efter att han kom till klubben.

– Alla sakkunniga som tittat på avtalet menar att det gäller, säger SVT Sports källa och förklarar vidare:

– I avtal brukar man fastställa en tidsperiod för klausulernas giltighet. Men det finns ingen reglering i det här avtalet och därför gäller det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.