Foto: Bildbyrån/West Ham United Ladies FC

West Ham lovar prioritering av damlaget

Uppdaterad
Publicerad

West Ham, som nyligen anmäldes för könsdiskriminering av sitt eget damlag, lovar nu bättring. Premier League-klubben tar nu över driften av damlaget och lovar bättre förutsättningar för spelarna.

Förra veckan anmäldes West Ham för könsdiskriminering – av sitt eget damlag.

”West Ham måste få böter fram till att de börjar agera som en klubb på 2000-talet”, sa damlagets ordförande Stephen Hunt. Han berättade då att West Ham, som drar in över en miljard om året, vägrar ge pengar till damerna.

Spelarna får inte vistas i gymmet, har inte pengar till vare sig sjukgymnast eller buss till bortamatcher, tvingas spela i förra årets matchkläder och stoppas från att söka egna sponsorer. Detta har enligt Hunt lett till att West Ham Ladies får betala allt med egna pengar.

Premier League-klubben svarade då att damlaget visst är viktigt och att man arbetar för att förbättra situationen. De anklagade även Hunt för att ha hotat klubben.

Och nu tar West Ham alltså över driften av damlaget och lovar att se till att förutsättningarna förbättras. Karren Brady, vice ordförande, säger till BBC att klubben är ”passionerat engagerad i jämställdhetsfrågan” och att damlaget har ”hög prioritet”.

”Att damerna nu ingår i West Ham är en lösning som min styrelse och jag länge har sökt länge” tillägger Brady.

Även ungdomsakademin för flickor kommer att skötas av klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.