Kungaparet och Zlatan i Paris 2014. Igår twittrade Zlatan ”Jag kom som en kung och lämnar som en legendar.” Foto: TT Nyhetsbyrån.

Zlatan ställde ultimatum vid kungamöte

Uppdaterad
Publicerad

I en kommande bok om Zlatan Ibrahimovic ”Ibra – den storslagna människan”, skriven av två franska journalister berättas om att han stoppade Kosovare Asllani och Caroline Seger i samband med att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Paris 2014.

I kväll spelar Zlatan Ibrahimovic sin sista hemmamatch för Paris Saint-Germain.

Samtidigt kommer nya uppgifter om hans möte med det svenska kungaparet 2014 som lär väcka reaktioner i Fotbollssverige.

Från början var även PSG:s svenskor Caroline Seger och Kosovare Asllani inbjudna till kungamötet på Parc des Princes, som inledde ett svenskt statsbesök i Frankrike i december 2014. Men i sista stund fick de beskedet att träffen var inställd.

Ibrahimovic fick dock träffa kung Carl Gustaf och drottning Silvia – och kungaparet fick träffa Zlatan. Det blev några handskakningar ute på gräsmattan, glada leenden och fotografering med ungdomar och varandra i olika konstellationer.

Krav från Zlatan

”Varför det blev så här låter vi vara osagt. Dock vill vi poängtera att det har ingenting att göra med vårt kungapar”, hälsade Asllani via Twitter.

En kommande bok av två journalister på sporttidningen l'Équipe ger henne rätt. I ”Ibra – grandeur nature”, som Aftonbladet har fått läsa, skriver författarna Damien Degorre och Arnaud Hermant att Ibrahimovic krävde att svenskorna skulle strykas från besöket. Annars skulle han inte komma.

Anledningen som anges är kopplad till Zlatan Ibrahimovics raljanta uttalande efter fotbollsgalan 2013, där Anders Svensson belönades med en bil efter att ha slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper. Therese Sjögran, med fler spelade matcher, fick ingenting.

-De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sade Zlatan Ibrahimovic till Expressen.

Inga applåder

Kommentaren fick hård kritik, inte minst från flera av stjärnorna i det svenska damlandslaget, bland andra Caroline Seger.

När Ibrahimovic året därpå, i november 2014, återigen belönades med en guldboll på fotbollsgalan noterade han enligt boken hur varken Caroline Seger eller Kosovare Asllani applåderade. Några veckor senare fick de inte vara med när kungaparet besökte Paris Saint-Germain.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.