Brooks första landslagsmål gav USA segern. Foto: TT Nyhetsbyrån

Brooks sena nick gav USA segern

Uppdaterad
Publicerad

John Brooks blev en oväntad matchhjälte när han nickade in 2-1 för USA i den 86:e minuten. Minuterna före hade Ghana kvitterat och såg ut att gå mot minst en poäng.

I över 80 minuter jagade Ghana kvittering sedan USA tagit ledningen redan efter 29 sekunder. När det väl kom blev glädjen kortvarig.

USA satte segermålet efter en hörna bara minuter senare. Det var 21-årige John Brooks, 1,93 cm lång mittback, som nådde högst och nickade in sitt första landslagsmål i matchens 86:e minut. Målvakten Kwarasey var chanslös.

Fotbolls-VM: Ghana

”Tränat om och om igen”

– Jag sa det på bänken precis innan, att vi kommer få några fler chanser, det gäller bara att ligga på och det är vad vi gjorde, sa Klinsmann om segermålet.

– Vi har tränat om och om igen på det  där, säger han om hörnan som gav målet.

En riktig kalldusch för Ghana, som dominerat spelet i andra halvlek och sakta men säkert närmat sig en kvittering. Laget förde spelet och letade tålmodigt efter sprickorna i det amerikanska försvaret.

I den 82:a lyckliggjorde så André Ayew ghananerna med ett kvitteringsmål efter ett strålande vackert anfall. En djupledsboll nådde Asamoah Gyan som klackade bollen bakåt till framstormande André Ayew, som satte 1-1 med en yttersida. Det var Ayews femte landslagsmål.  Men glädjen blev alltså kortvarig.

Femte snabbaste målet

Nationalsångerna hade knappt klingat ut när USA satte 1-0. Det var lagkapten Clint Dempsey som utnyttjade en försvarsmiss och satte ledningsmålet redan efter 29 sekunder. Målet var det femte snabbaste i VM-historien. Turkiets Hakan Sükür toppar listan med sitt 1-0-mål mot Sydkorea 2002 efter elva sekunder.

Rutinerade Michael Essien och Kevin-Prince Boateng hamnade båda utanför Ghanas startelva och byttes in i andra halvlek.

USA åkte på ett tungt avbräck när Sunderlands Jozy Altidore bars ut på bår med en sannolik lårbristning. Dempsey fick en hård spark på näsan, men spelade vidare efter omplåstring.

– Jag hade svårt att andas och hostade upp blod, sade Dempsey.

Mot slutet var det mycket trötta ben i det amerikanska laget innan inhopparen John Brooks, jokern i truppen, frälste dem med sin sena nick.

”Stor moral”

– Vi har en stor moral, säger Klinsmann, som även inser att spelet inte alltid var det bästa.

– Vi har definitivt en del att jobba på. Vi hade problem att hålla i bollen men det beror på också på att Ghana är ett riktigt bra lag. 

Det här var tredje gången lagen möttes i VM. För tredje gången slutade matchen 2-1 – men det var första gången USA vann. Närmast väntar Tyskland och Portugal.

– Den här segern betyder ingenting om vi inte klarar att bygga vidare på den i de kommande två matcherna, säger Dempsey.

Matchen dömdes av svensken Jonas Eriksson. Han och de två svenska linjemännen stod för en stabil insats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Ghana

Mer i ämnet