Holland till semi efter makalös rysare

Holland är klart för semifinal efter en makalös rysare mot Costa Rica. Laget vann med 4-3 efter straffar – och ett redan klassiskt målvaktsbyte.

Inför straffarna ersattes Jasper Cillissen av Tim Krul. Newcastlemålvakten räddade två straffar. Efter att ha räddat Bryan Ruiz straff i andra omgången motade han även Michael Umanas straff i femte omgången. Därmed var segern klar.

– Alla 23 spelarna behövs. Det är en dröm, en pojkdröm att nå semifinal. Det är fantastiskt, säger Krul, som hade det svettigt på bänken.

Fotbolls-VM: Holland

– Vi skapade ju chans på chans. Det var jobbigt att titta på.

De holländska straffarna sattes i tur och ordning av Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder och Dirk Kuyt. De Costa Rica-spelare som gjorde mål var Celso Borges, Giancarlo Gonzalez och Christian Bolanos.

Holland var närmast segern under ordinarie tid och i förlängningen. Laget hade totalt tre ramträffar, varav en kom i förlängningens slutskede. I 82:a minuten sköt Sneijder en frispark i stolpen. På övertid av ordinarie tid sköt van Persie i ribban via en Costa Rica-back. När en minut återstod av förlängningen prickade Sneijder ribban.

Hettade till i slutet

Under långa stunder var det en mindre underhållande match. De första chanserna kom först i mitten av första halvlek. Först var det en dubbelchans för van Persie och Sneijder (båda sköt rakt på). Några minuter senare sköt Sneijder en frispark som var på väg in i krysset, men Costa Ricas utmärkte målvakt Keylor Navas styrde undan bollen.

I andra halvlek flyttade Costa Rica upp spelet, men i slutskedet tröt orken. Holland tryckte på ordentligt, men ett heroiskt Costa Rica hölll undan. Utöver ramträffarna i 82:a och 93:e minuten sköt van Persie hål i luften när Sneijder serverade honom bollen på silverfat.

I förlängningen, i 117:e minuten närmare bestämt, fick Costa Rica plötsligt ett gyllene tillfälle. Cillissen var på hugget och gjorde en snygg benparad på Marcos Urenas skott.