James Rodriguez var mannen bakom Colmbias vinst. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rodriguez tog Colombia vidare

Uppdaterad
Publicerad

Colombia vann med 2-0 mot Uruguay efter två mål av nytända superstjärnan James Rodriguez och nu väntar en drömkvart mot Brasilien på fredag.

– Jag är så lycklig. Det är ett historiskt ögonblick för Colombia och vi har aldrig nått så långt. Det var inte bara jag utan hela laget har bidragit, säger Rodriguez efter matchen.

Båda målen var synnerligen läckra. Hans volleykanon som betydde 1-0 är en kandidat till VM:s vackraste mål.

Fotbolls-VM: Colombia

Satte 2–0 på uppstuds

Rodriguez stod en bit utanför straffområdet och tog ner bollen med bröstet och krutade iväg en volley som Uruguays målvakt Fernando Muslera var på med fingertopparna men inte lyckades få bort utan bollen gick in via ribban.

I början av andra halvlek rullade Colombia upp Uruguays försvar och bollen nickades fram till Rodriguez som kom i mitten och väntade ut studsen och placerade in 2-0 på uppstuds.

Historisk vinst

Här var det mer en fulländad laginsats som föregick målet än en soloräd.

Det var en historisk vinst för Colombia, landet som har tre förbundskaptener i VM men som tränas av argentinaren Jose Pekerman, eftersom det var första gången i VM-historien man tog sig förbi åttondelsfinalen.

För Uruguay, som spelade semifinal i förra VM, är det färdigspelat.

– Det är uppenbart att Luis är vår stora stjärna, vår viktigaste spelare och hans frånvaro kändes. Men det är inte anledningen till att vi förlorade, säger kaptenen Diego Godin om avstängde Luis Suarez enligt Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Colombia

Mer i ämnet