van Persie: ”Det är oförklarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hollands lagkapten Robin van Persie var den som visade vägen i 5-1-krossen över regerande världsmästaren. Efteråt var han lyrisk.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse för hela Holland. Det är oförklarigt, sade van Persie med ett stort leende.

Han spelade VM-finalen för fyra år sedan när hans landslag fick ge sig i förlängningen när Andres Iniesta satte matchens enda mål.

Fotbolls-VM: Holland

Men den här kvällen var det Robin van Persie som blev matchvinnare och fick spanjorerna att lämna planen med blytunga steg och hängande huvuden.

Han kvitterade till 1-1 med en mäktig slängnick och utnyttjade ett misstag från målvakten Iker Casillas. När han byttes ut i den 79:e minuten gjorde Manchester United-anfallaren det med ett brett leende.

Hyllade förbundskaptenen

– Det var ett fint ögonblick, skönt att få målet strax före paus. Det var fantastiskt när vi gjorde 2-1 efter 53 minuter. Det var ett dråpslag för dem.

Efter utklassningen hyllade van Persie förbundskaptenen och nye United-tränaren Louis van Gaal.

– Det är hans förtjänst. Det är hans taktik. Om man ser hur han förberett oss och tänkt sig hur matchen skulle bli så blev det precis så, sade matchvinnaren som uppmande holländarna att fira.

– Vi ska njuta i kväll och uppmanar alla holländare att göra detsamma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Holland

Mer i ämnet