default_caption

Från ingenstans till världseliten

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Forsberg har tagit löparvärlden med storm. 2012 var första året som hon började tävla internationellt i skyrunning. Av 21 tävlingar stod hon på pallen i 20 av dem.

– Helt plötsligt började jag vinna lopp och slå rekord – det var helt otroligt, säger hon, till SVT Sport.

Emelie Forsberg är 26 år, kommer från Härnösand, men bor numera i Tromsö i Norge – en flytt hon gjort för att få vara nära fjällen.

– Jag älskar fjällen, kan inte tänka mig att leva någon annanstans, det ger mig så mycket, en frihetskänsla och ett lugn jag behöver, säger hon.

I början var det lagidrott som basket och handboll som gällde, men med åren växte intresset för utmaningarna i uthållighetssporterna skidor och löpning.

”Ju svårare terräng desto bättre”

För sex år sedan bestämde sig Emelie för att satsa på just löpningen, och nu pratar vi inte löpband eller landsvägslöpning – utan terränglöpning på hög höjd, så kallad skyrunning.

– Jag gillar när det är tekniskt, ju svårare terräng desto bättre, säger Emelie, som började tävla internationellt i fjol – och dominerade. 

Under den första internationella tävlingen slog hon banrekord, och mot slutet av säsongen visade det sig även att hon ledde överlägset i skyrunning-världscupen.

– Jag tänker än i dag att jag har tur, ibland går det bra och nu går det bra, säger hon

Inledde säsongen med seger

Inledningen på löparsäsongen 2013 fortsätter på samma spår. Årets första maraton på Kanarieöarna blev förstås en seger.

– Jag vill inte att det ska betyda för mycket, det var inte därför jag började springa. Jag springer för att jag älskar det, inte för att vinna tävlingar, säger Emelie.

Fakta skyrunning

Terräng/bergslöpning på hög höjd och med teknisk svår terräng.

Kravet är att loppet måste ske på minst 2 000 höjdmeter, och med mer än 30 procents lutning.

Det finns flera olika discipliner inom skyrunning, som till exempel: short, steep vertical kilometer, skyrace, skymarathon och ultra skymarathon.

(Källa: Skyrunning Federation)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.