Andreas Almgren springer i morgon Karlstads GP, men ser hela tiden mot VM i Kina. Foto: Bildbyrån

Almgren på rekordjakt i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Förutsättningarna är goda för ett svenskt rekord på 800 meter i Karlstad GP.

Andreas Almgren är i form och full av självförtroende. Lägg till en snabb hare och konkurrens i världsklass, så förstår ni att 1.45,45 är i farozonen.

– Min känsla är att det kommer att gå riktigt fort. Det är en väldigt bra hare med mycket rutin och en sådan som Duane (Solomon) är känd för att vara en ”frontrunner”, som går upp och inte är rädd för att springa fort, säger Almgren till TT.

–Sedan är det en australier (Jeff Riseley) som går för australiskt rekord, så det finns alla möjligheter att springa en snabb tid.

Friidrott säsong 2015

Duane Solomon blev fyra på 800 meter i OS i London för tre år sedan. I ett lopp där amerikanen också satte sitt personliga rekord, 1.42,82.

–Jag blir mer taggad när jag får möta bra motståndare, det är bara att hänga med så länge som möjligt.

”Huvudmålet är att vinna”

Taktiken och upplägget är klart. Riseley drar upp och håller farten, Solomon tar över med siktet inställt på att vinna – om inte Almgren tar över på upploppet. För att lyckas krävs förmodligen en putsning av det personliga rekord, 1.45,61, som han satte i Sollentuna GP i slutet av juni.

–Det är klart att jag tänker på det (svenskt rekord), men huvudmålet med varje tävling är att vinna, sedan vore det väldigt kul om rekordet kom med, säger Almgren.

Tiden som haren förväntas hålla i morgon är 1.16,5 på 600 meter. Om löparna orkar hålla farten in i mål innebär det en tid runt 1.44,00.

–Kanske under till och med, det kan nog bli riktigt snabbt i morgon, säger Almgren.

Hur känner du inför det?

–Ska man ”persa” kan man lika gärna göra det ordentligt.

Fokus mot Kina

Självförtroendet lyser om Sveriges främste 800-meterslöpare, som just nu bara verkar se möjligheter.

–Jag har inte känt mig bättre än nu på hela säsongen. Jag har kört lite lättare träning eftersom jag har kört så många tävlingar.

20-åringen har haft en förkylning i kroppen den senaste tiden, men hoppas att det är helt borta när han ställer sig på startlinjen på Tingvalla i Karlstad.

Hur mycket tänker du på VM i Kina?

–Allt jag gör nu är för att bli så bra som möjligt i Peking. Det var väldigt skönt att klara kvalgränsen tidigt, så att jag kunde hålla i träningen längre i stället för att jaga tiden. Jag bygger mot Peking, men just nu är fokuset på GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet