Amb: ”Kval är hemskt”

Uppdaterad
Publicerad

Vi känner igen storyn, svenskar som har haft en krokig väg till VM. Kim Amb är inget undantag. Spjutkastaren har i flera månader dragits med problem med axeln. Men formen har gått spikrakt uppåt sedan kvalgränsen klarades. ”Tycker det är kul att vara här, det har varit det stora målet”, säger Amb till SVT Sport.

Abeba Aregawi, Michel Tornéus och Angelica Bengtsson är några av de svenska friidrottsstjärnorna som en kantstött väg fram till VM, precis som Kim Amb. Men samtliga är på plats och redo att slåss om finalplatserna. För Ambs del är det tolv platser det handlar om.

– Jag tycker det är kul att vara här, det var det stora målet. Att gå ifrån att ha lite problem och att 100 procent inte tro på det så lyckades jag ändå ganska bra. Det är tre kast i kvalet, det gäller att sätta dit den i första.

Friidrotts-VM

– Det är tolv man till final och det är bara att hoppas att man är en av de tolv bästa. 

Är det viktigt att klara i första för kroppen?

– Både och egentligen. Det är en fin känsla att sätta den i första och vinka hej då till alla andra på innerplan.

Hur är ett kval?

– Kval är hemskt, väldigt jobbigt med kval, för kvalgränsen har alla som är här klarat men det blir lite spänt och sen är det väldigt stora kvalgrupper och lång tid mellan kasten. Huvudet spelar ett spratt med en. Till finalen då brukar alla släppa loss.

Se hela intervjun med Kim Amb ovan, som startar sin väg mot final på måndag 13.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet