Kalle Berglund slog det svenska rekordet på 1 500 meter. Foto: Bildbyrån

Svenskt rekord av Kalle Berglund på 1 500 meter

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Berglund, 20 har öppnat VM-året lysande. I Birmingham slog han det 21 år gamla svenska rekordet på 1 500 meter, när han sprang in som fyra på 3.37,69 – näst snabbaste tiden i Europa i år. ”Det känns grymt bra”, säger Berglund till SVT Sport.

20-årige Kalle Berglund är en av Sveriges största löpartalanger. Han har varit väldigt nära att slå det svenska rekordet tidigare i år, och har varit under EM-kvalgränsen vid flera tillfällen, senast vid Gent förra helgen.

Och i Birmingham slog han till med en fantastisk tid. I Grand Prix-tävlingen över 1500 meter låg han bra med hela vägen i ett snabbt finalheat och sprang in på 3.37,69. Det innebär att Jörgen Zakis rekord från 1996 är utraderat.

”Känns grymt bra”

– Det känns grymt bra. Jag är fortfarande uppe i varv, säger Berglund när SVT Sport når honom.

– Loppet gick som förväntat. Höll bra fart och lyckades avancera rejält sista 400. Det var bara att ösa in i mål. Har känts grymt bra i tidigare lopp och att det finns mer att ge hela tiden, säger han.

Hoppas kvala in till VM

Berglund berättar att träningen har gått väldigt bra under hösten och vintern, och blev sporrad när han fick chansen att delta i Birmingham. Målet är EM-final inomhus i Belgrad i mars, men framförallt att göra bra ifrån sig under U23-EM i Polen i sommar.

– Jag hoppas även kunna kvala in till VM i London, tillägger han.

Det är också den näst snabbaste tiden av en europé i år. Loppet i Birmingham var det snabbaste som sprungits i år, med tre tider under världsårsbästat. Det gör att Berglund är sjätte snabbast i världen inomhus just nu på 1 500 meter.

Tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.