Susanna Kallur gör sin sista inomhussäsong någonsin. Foto: TT

Susanna Kallur lägger av – EM sista tävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Susanna Kallur har tagit ett tung beslut. Hon kommer att lägga av. ”Jag har bestämt mig. EM nästa fredag blir mina sista lopp”, säger hon till SVT Dalarna.

Kallur sprang på svaga 8,21 i specialgrenen 60 m häck i Birmingham i lördags. Hon förklarade då för den engelska speakern att hon besvärades av den efterhängsna benskadan, något 36-åringen sedan tog tillbaka med att hon uttryckt sig slarvigt på engelska.

– Beslutet har vuxit fram under vintern, säger Kallur som inte kan träna häck i den utsträckning som krävs för att tillhöra världseliten.

Hon blir rörd och man ser en tår i ögat när hon pratar om slutet och karriären.

– Jag tror jag börjar gråta, det är känslosamt men nu får det vara slut, jag känner att jag inte utvecklas längre som jag hade hoppats, säger Sanna.

Målet är att nå final i EM

Att hon redan bestämt sig för att avsluta karriären ändrar inte hennes inställning och målsättning i EM i Belgrad.

– Målet där är att ta mig till final. Det blir tufft tre lopp på samma dag, men det vore fint att nå en final, säger Kallur.

Hon har sprungit på 8,06 i år och är 15:e i Europa på den tiden.

”Vill springa betydligt fortare”

Hon skriver själv på Instagram: ”Elitidrott innebär många uppoffringar, och det är inte bara jag som behöver göra dem. Hela stora familjen är med och pytsar in – och för att det ska vara värt det vill jag springa betydligt fortare. Och det kommer jag inte kunna göra med den träningsmängd jag klarar av.”

Sannas Instagram.

Hon ser fram emot den sista veckan som elitaktiv, en karriär sedan 1998 då hon tog sitt första SM-guld på 100 m häck.

”Nu ska jag njuta som aldrig förr av min sista vecka som häcklöperska!”

En stressfraktur från 2008 har spökat

Kallur åkte på en stressfraktur i underbenet 2008. Hon sprang ändå i OS i Peking, där hon föll i semifinalen. Därefter väntade operation och rehabträning. Under 2010 gjorde hon ett försök till comeback, men fick nya skadebekymmer. Hon gjorde ytterligare försök att komma tillbaka och tävla både 2014 och 2015, men det var först i för ett år sedan som benet var tillräckligt starkt för att hålla för en hel säsong.

Hon gjorde säsongdebut så sent som för två veckor sedan.

Kallur gjorde comeback på Stockholms stadion i juni förra året, en resa som ledde till OS i Rio.

Fakta: Susanna Kallur

Ålder: 36 år.

Bor: Falun.

Familj: Maken Klas, dottern Majken, 3.

Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus: 7,68. Personbästa 100 m häck: 12,49.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.