Armand Duplantis. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Stavhoppstalang tangerade svenskt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske stavhoppstalangen Armand Duplantis tangerade det svenska inomhusrekordet för juniorer när han hoppade 5.50 vid en tävling i USA. Noteringen är bara en centimeter från världsrekordet utomhus för 17-åringar.

– Jag har haft det här som mål, jag har trott att det är möjligt. Men jag visste inte att det skulle hända just i dag, säger Armand Duplantis till The Advocate.

Armand Duplantis, som fyller 17 i november, vann guld vid ungdoms-VM 2015 när han hoppade 5.30 och blev en av historiens yngsta deltagare i Finnkampen när han tävlade i somras.

Vid en tävling i USA nådde det svenska superlöftet nya höjder. Han tangerade det svenska inomhusrekordet för juniorer när han hoppade 5.50 – bara Melker Svärd Jacobsson har hoppat lika högt bland svenska juniorer men var då 19 år.

Världsrekordet för 17-åringar utomhus är 5.51 – bara en centimeter högre än Duplantis notering.

– Jag tycker att det fortfarande är så många grejer jag kan göra mycket bättre, rent tekniskt. Det är fortfarande så mycket grejer jag kan förbättra. Mitt mål är att bli bättre för varje dag som går, säger Duplantis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.