Foto: TT Nyhetsbyrån

Fel i tidtagningen – inget banrekord i Göteborgsvarvet

Uppdaterad
Publicerad

När Ghirmay Ghebreselassie gick i mål som segrare i Göteborgsvarvet trodde alla att han hade slagit banrekordet. Men nu visar det sig att det har blivit ett fel i tidtagningen.

– Tidtagningen för elitstartgruppen stämmer inte, klockan har startats 14 sekunder för sent vilket innebär att alla löpare i elitledet ska ha 14 sekunder längre tid. Segrartiden är 1.00,36 – vilket innebär att banrekordet från 2012 fortfarande står sig, säger Göran Byhlin, presschef för Göteborgsvarvet, till SVT Sport.

– Anledningen till detta är olyckliga omständigheter, den mänskliga faktorn, och vi beklagar såklart det som har inträffat.

Göteborgsvarvet

Hur gör ni nu med de prispengar man får för banrekordet?

– Vi kommer på något sätt att kompensera Ghebreslassie.

Felet gäller alla som startade i startgruppen ”elit” – det vill säga ca 150 löpare.

– Det är första gången detta händer. Vi håller på att informera löparna just nu.

Marcus Törngren, är projektledare för sändningen på SVT.

– Det är såklart oerhört tråkigt eftersom det var ett spännande drama ända in i slutet, men för mig är inte Göteborgsvarvet primärt en elittävling. Detta är en stor fest, och det kan ingen ändra på.

”Drack ingenting innan”

Själva loppet öppnades i ett rasande tempo och det såg länge ut att kunna bli en tid under timmen. Men när segraren Ghirmay Ghebreslassie fick gå ensam i täten kunde han inte hålla uppe tempot.

– Han gör det mycket, mycket bra, hoppas vi får se honom snart igen på de stora arenorna, säger SVT Sports expert Anders Gärderud i sändingen.

Ghebreselassie själv har stenkoll på hans segerrecept.

– Jag drack ingenting innan. Jag åt bara bröd till frukost, säger han till TT.

– Jag känner mig väldigt glad. Men taktik var att springa med gruppen i början och det gick ju bra, säger han till SVT Sport.

Tvåa kom kenyanen Richard Mengich och bästa svensk blev Johan Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgsvarvet

Mer i ämnet