Foto: TT Nyhetsbyrån

Fem års fängelse för Pistorius

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot Oscar Pistorius. Han dömdes till fem års fängelse för vållande till annans död. Det är dock troligt att han inte behöver avtjäna hela straffet.

Den sydafrikanske löparstjärnan, som satt ensam i rätten, grät när domaren läste upp domen.

Pistorius dömdes även till tre år villkorigt för vapenbrott.

Oscar Pistorius

Domaren Thokozile Masipa konstaterade att Pistorius gjort stora sociala insatser i Sydafrika, och att han varit ångerfull och förtvivlad under rättegången. Han undslapp dock inte fängelse. Domaren kritiserade Pistorius försvarsadvokater som hävdat att den dubble Paralympics-mästaren inte skulle klara sig i ett fängelse. Enligt domaren klarar sydafrikanska fängelser av att hantera interner med handikapp, och hon garanterade att Pistorius kommer att få den vård han behöver. Åklagaren hade yrkat på ett tioårigt fängelsestraff.

Pistorius, som var med i OS i London 2012, sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i februari 2013 när han träffade henne med fyra skott genom en badrumsdörr. I sitt försvar har han hävdat att han trodde att det var en inbrottstjuv som tagit sig in i parets hem. Pistorius friades tidigare för överlagt mord, men han befanns skyldig till vållande till annans död.

Försvaret meddelade att man inte kommer att överklaga domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet