Holm tror inte att friidrottsgrenar försvinner på OS

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Holm OS-guldmedaljör i höjdhopp och ledamot i de aktivas råd i IOK tror inte på uppgifterna om att fem friidrottsgrenar är på väg bort från OS-programmet. – Det här är ju inget som IOK diskuterat. det är så många om och men och kanske och eventuellt och så vidare innan man hamnar där, säger Holm till SVT Sport.

Det var igår som tidningsuppgifter gjorde gällande att fem av friidrottens grenar låg i farozonen att tas bort från det olympiska programmet. Källan var Brian Roe, som sitter i den tekniska kommittéen i det internationella friidrottsförbundet IAAF.

–Jag har svårt att förstå varför IAAF:s tekniska kommittée skulle veta något om IOK som inte IOK:s medlemmar själva vet, säger en skeptisk Stefan Holm till SVT Sport.

Att Internationella olympiska kommittéen IOK skulle ha beslutat sig för något förnekar Stefan Holm. Han var själv med under IOK-kongressen i Lausanne i helgen och han har inte hört talas om detta alls.

– IOK är inte inblandat, det är inget IOK diskuterat i helgen, det är ett som är säkert, säger Holm till SVT Sport.

-Det har säkert varit ett möte någonstans med människor högt uppe inom IAAF kan jag tänka mig och att diskussionen då har varit att om vi tvingas, om tio år, skära bort någon gren från programmet, vilka grenar är då störst sannolikt vi tvingas skära bort. Då är det säkert så att de kommit fram till att de här fem grenarna är de som vi betraktar ligga mest i riskzonen om utifalll det här skulle inträffa.

Svenske guldmedaljören från Aten-OS tror inte det ligger någon sanning i att det här skulle bli verklighet inom en snar framtid.

–Det är ett hypotetiskt resonemang som kanske kan träda i kraft om tio år, att någon idrottsgren kan plockas bort från OS-programmet men att specificera vissa friidrottsgrenar redan nu, nej det tror jag inte på överhuvudtaget.

Vad är din inställning till det hela då, ska någon gren tas bort?

– Vi inom IOK bestämde nu att vi ska gå från att ha ett sportbaserat program till ett grenbaserat program.  Tidigare har det varit 28 sporter som varit med och det har varit svårt för nya sporter att komma in. Det man gjort nu är att göra det lättare för nya sporter att komma in, som till exempel i Tokyo där baseboll och softboll skulle kunna plockas in. Då måste andra grenar plockas bort och  vilka de grenarna skulle vara har inte överhuvudtaget diskuterats. Det är inte ens säkert att Tokyo vill ha baseboll och softboll.

–Friidrotten är väldigt stor 47 grenar, i dagsläget, simningen är väldigt stor och det finns många grenar inom cykelsporten sedan BMX kom in. Så det finns ju saker att skära i men vilka det ska bli är väl ingen som kan peka på i dagsläget.

Är det inget som diskuterats vilka som ligger mest i farozonen?

– Nej, inget som jag har hört talas om.

Är listan som presenterades igår rimlig om det finns en sådan lista?

–  Jag tror inte friidrotten ligger överst på en sådan lista eftersom den av väldigt många ses som den huvudsakliga olympiska sporten. Men om man tar ett rent hypotetisk resonemang – om man skulle behöva skära bort några av  friidrottsgrenarna kanske man skulle börja skära bort de här (tresteg, 10 000m, kula, 20 km gång och 200 m var grenarna som togs upp igår).

– Men det är så många om och men och kanske och eventuellt och så vidare innan man hamnar där. Resonemanget i sig är så långdraget att det är onödigt att ens ha det i nuläget.

Höjdhoppet, vad skulle du säga om det skulle försvinna?

– Det skulle ju svida i själen oerhört mycket , det kan jag säga. Det är ju dessutom en av de ursprungliga grenarna som var med på OS 1896.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.