Justin Gatlin. Foto: Bildbyrån

Experten om Gatlin: ”Borde stängas av på livstid”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s Christian Coleman hotades av avstängning efter utebliven vistelserapportering men friades och tävlar i VM. Det ser SVT:s expert Alhaji Jeng inte något problem med – men däremot med en annan 100 meterslöpare.

– Justin Gatlin borde stängas av på livstid, säger han.

I dag kl 15.35 kliver världens snabbaste män in i VM i försöken på 100 meter.

Amerikanen Justin Gatlin, som har varit dopningsavstängd två gånger, är en av medaljfavoriterna. I år har 37-åringen årets fjärde snabbaste tid på 9,87. Sex hundradelar bakom världsledande Christian Coleman på 9,81.

Friidrotts-VM

Men SVT:s expert Alhaji Jeng tycker inte att Gatlin borde få vara med.

– Nej, han borde inte få tävla på VM. Personligen tycker jag att när det är så uppsåtligt och strategiskt så borde man stängas av på livstid. Jag tycker att man bör statuera ett exempel. Att han springer på tider som är bättre än när han åkte fast för 10-15 år sen är en extremt märklig utveckling, säger han.

Coleman friades av teknikalitet

Däremot menar Jeng att Christan Colemans deltagande är mer oproblematiskt. Amerikanen hotades med avstängning efter att ha uteblivit från den omtalade vistelserapporteringen tre gånger under ett år, men räddades regelmässigt av en teknikalitet.

– Som atlet förstår man ju Wadas jobb. Men systemet är bristfälligt på sätt och vis. Människor reser, tränar kanske två pass per dag och tävlar. Man måste berätta ett kvartal innan var man tror man ska befinna sig. Det är jättevanligt att få bommar. Jag har fått det 1-2 gånger. I flera år har man pratat om ett chip som avslöjar var du är. Jag tror genuint inte att han hållit sig undan, säger han.

”En idrottares största mardröm”

Jamaicas sprintsensation Briana Williams friades också nyligen efter att ha fastnat i ett dopningstest. Williams fastnade med det förbjudna ämnet Hydroklortiazid i kroppen. Men 17-åringen fick i sig ämnet via kontaminerad förkylningsmedicin, som inte syntes på innehållsförteckningen utan som upptäcktes efter oberoende tester av tabletterna.

Därför ser Jeng inga problem med att hon fick klartecken att tävla i VM. Dock drog hon sig ur.

– Det är en idrottares största mardröm. Man måste vara läkare för att kunna lista ut vilka kemiska substanser som finns i pillren. Få atleter har den medicinska kompetensen. Det enda du kan göra är att läsa igenom innehållsförteckningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet