Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Perseus Karlström lämnade VM i rullstol. Foto: Bildbyrån/TT

Medaljmiss för Perseus Karlström – långt efter på 35 km

Uppdaterad
Publicerad

VM-silver på 20 kilometer.

Men på 35 kilometer var Perseus Karlström två minuter från medalj och slutade åtta.

Efteråt sågs han lämna tävlingsområdet i rullstol. 

– Benen rörde sig inte, det bara pirrade och krampade så jag var tvungen att sätta mig ner en stund, säger Karlström till SVT Sport.

Hann du bli orolig?

– Nej, jag var helt klar i huvudet.

I ett varmt Budapest hamnade Perseus Karlström efter täten ungefär halvvägs in i loppet. Han jobbade sig tillbaka och lyckades krympa avståndet från 20 till 14 sekunder efter 22 kilometers gång.

Vaknade med halsont

Men upphämtningen kom av sig. I stället tappade svensken på nytt och med 10 kilometer kvar var han 31 sekunder från medalj.

– Jag vaknade upp med halsont och har något skräp i kroppen, och det kändes ganska tidigt att krafterna inte är där de ska vara. Jag lyckades ändå kämpa och göra en stark insats och det är jag nöjd med, säger han.

Ledaren fick tidstillägg

I det läget hade Aurélien Quinion kopplat ett rejält grepp om guldet och var i överlägsen ledning. Men efter 29 kilometer bröt fransmannen mot reglerna när han för tredje gången tappade kontakten med marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Quinion åkte på sitt tredje röda kort och fick ett tidstillägg på 3,5 minuter. Guldet gick i stället till spanjoren Alvaro Martín på tiden 2.24,30 – fyra sekunder före tvåan Brian Daniel Pintado, Colombia. Bronset gick till Masatora Kawano från Japan.

Långt från medalj

För Karlström, som stukade foten två gånger under lördagens silverlopp, fortsatte tappet. Med fem kilometer kvar av loppet var han hela 1 minut och 20 sekunder från medalj.

Det blev till slut en åttondeplats för Karlström som kom till mästerskapet med ett VM-brons på distansen från i fjol samt knep ett VM-silver på 20 kilometer i lördags.

– Jag är nöjd med min insats med de förutsättningarna jag hade. Hade jag inte vaknat upp dålig så är jag ganska säker på att jag varit med och slagits om medaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.