Tatjana Lysenko får behålla känslan av glädjen efter guldet i London 2012. Medaljen blir hon av med. Foto: TT Nyhetsbyrån.

OS-mästare blir av med slägguldet från London

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska släggkastaren Tatjana Beloborodova, tidigare Lysenko, blir av med sitt OS-guld från London 2012, meddelar Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

33-åringens dopningsprov från sommarspelen för fyra år sedan har analyserats på nytt och visat på dopning, en process som pågått sedan i april.

”Resultatet visade på den förbjudna substansen turinabol (en anabol steroid)”, säger IOK i ett uttalande.

Tatjana Beloborodova har en lång historia av dopning. Hon stängdes av i april i år då det första beskedet om London-OS kom och var även avstängd 2007–2009. Efter den avstängningen kom hon tillbaka till friidrottsbanorna och vann VM-guld både 2011 och 2013. Nu riskerar Beloborodova livstids avstängning.

Polskan Anita Wlodarczyk, som vann OS-guld i slägga i Rio de Janeiro i somras, slutade tvåa i London och kan nu titulera sig dubbel OS-guldmedaljör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.