Ryskan kan få tävla – trots avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

800-meterslöparen Julia Stepanova, tidigare fälld för dopning, hjälpte till att avslöja de stora dopningsproblemen i hennes hemland Ryssland. Nu kan hon få tävla i OS, utan att representera någon nation.

IAAF står fast vid att man inte tänker låta några ryska friidrottare åka till OS. Men Julia Stepanova kan få dispans

Stepanova beskrevs som ”en modig idrottare” av antidopningsbyrån WADA efter att ha agerat visselblåsare. 800-meterslöparen var efter det tvungen att gå under jorden efter avslöjandena, och bor nu i USA på skyddad adress.

”En idrottare som har gjort viktiga bidrag till antidopning, och här inkluderar vi Stepanova speciellt, borde få dispens”, sade Rune Andersen, som är ansvarig för IAAF:s komission som utreder rysk dopning, på en presskonferens.

– Det skulle vara en dröm att få delta i OS, det är något jag alltid hoppats på, sade Stepanova själv till Reuters för en månad sedan.

Stepanova har aldrig deltagit i OS, och har inga större meriter. Hennes personbästa är på 1.58.14 från 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.