Topptränaren Alberto Salazar anklagas för att ha dopat sina atleter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stjärntränare pekas ut i dopningskandal

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotten kan vara framme vid en ny dopningskandal. I en dokumentär av BBC pekas stjärntränaren Alberto Salazar ut för att ha dopat flera av sina aktiva.

Alberto Salazar arbetar bland annat med stjärnan Mo Farah. Just Farah anklagas dock inte för dopning.

I dokumentären som sänds i  BBC i kväll anklagas 56-åringen för allvarliga förseelseer, där han bland annat ska ha dopat USA:s löparstjärna Galen Rupp som tog silver på OS 2012.       

Friidrott säsong 2015

Det är Salazars medhjälpare under 2011, Steve Magness, som lämnat uppgifterna.

– När jag såg det så hoppade jag till. Testosteron är ju dopningklassat och alla vet om det. När jag grävde vidare i det här såg jag att det hade pågått ända sedan han gick i high school och det var otroligt chockerande, säger Magness till BBC.

”Pratade med några personer”

Även en löpare som har varit med i Salazars stall lämnar liknande uppgifter.

– Jag pratade med några personer som är insatta i sporten. De benämnde det med ordet mikrodoserande, som är olagligt. Det är ett smart sätt att fuska på, att hela tiden ta små doser testosteron så att du håller dig på den tillåtna nivån, säger han, och fortsätter:

– Jag blev chockad, som att någon slog mig i magen.

En annan löpare bekräftar att en läkare sade åt honom att gå till en läkare för att ta testosteron.

– Han sa: Det är så Alberto gör. Det kommer att få dig att känna dig bättre och kunna träna bättre. Jag frågade: ”Är inte det att fuska?”. Men han svarade bara: ”Nej nej, Alberto gör det”.

Nekar anklagelsen

Rupp förnekar att han varit dopat:

– Jag är helt emot användning av prestationshöjande substans och jag har inte tagit något som är förbjudet. Alberto har aldrig heller uppmanat mig att ta något som inte är tillåtet, säger Rupp. 

Under sin aktiva karriär vann Salazar New Tork Marathon tre år i rad.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet